nieuws

HEERLIJK.nl opent aanval op Restaurant Week

Restaurant

HEERLIJK.nl opent de aanval op de Restaurant Week van DiningCity. Van 21 tot en met 30 mei is de eerste HEERLIJK10Daagse. ‘Een driegangendiner in geselecteerde restaurants voor 25 euro, met een toeslag van 10 euro voor een sterrestaurant, en lage deelnamekosten’, aldus initiatiefnemer Arthur Bassant.

HEERLIJK.nl opent aanval op Restaurant Week

Opnieuw een actieweek voor restaurants en gasten. Tijdens de HEERLIJK10Daagse bieden geselecteerde restaurants een driegangenmenu aan voor 25 euro, in sterrestaurants ligt de prijs 10 euro hoger. Organisator is HEERLIJK.nl, dat met dit nieuwe idee een alternatief denkt te hebben voor de Restaurant Week van het Amsterdamse DiningCity.

Betere voorwaarden dan Restaurant Week

‘De Restaurant Week is het referentiekader voor de gast en dus ook ons startpunt’, vertelt Arthur Bassant van HEERLIJK over het ontstaan van zijn tiendaagse. ‘We kunnen prima naast elkaar bestaan, maar wij denken het beter te kunnen. We willen binnen afzienbare tijd de grootste en de beste zijn.’

‘Hoe ik denk dat te gaan realiseren?’, vervolgt de initiatiefnemer. ‘We hebben in Visa een partner gevonden met een immense doelgroep. In combinatie met ons eigen bestand en dat van andere partners hebben we een bereik van 915.000 mensen.’

Bovendien is Bassant van mening dat zijn voorwaarden voor restaurateurs beter zijn dan die van de Restaurant Week. ‘Het jaarlidmaatschap is gratis, de vergoeding voor gemaakte kosten is 225 euro en per couvert moet 1 euro worden afgerekend.’

Reservering niet vooraf betalen

Vooraf betalen om annuleringen te voorkomen, het discussiepunt van de Restaurant Week, hoeft ook bij de Heerlijk10Daagse niet. Bassant: ‘Het eerste jaar in ieder geval niet, maar de ambitie is om het in te voeren zodra de markt dit toelaat.’

De reden om dit niet te doen, is volgens Bassant tweeledig. ‘Technisch kan het, maar in dat geval zouden de kosten per reservering 1,50 euro zijn. We hebben besloten dat in het eerste jaar niet te doen.’

Reden twee is de mening van de gast. Bassant daarover: ‘We hebben een enquête uitgedaan onder 400 bij HEERLIJK geregistreerde gasten. Daarvan gaf 41 procent aan moeite te hebben met vooraf betalen. Die zullen niet allemaal afhaken als we het doorvoeren, maar er is een reële kans dat de afname van het aantal reserveringen dan groter is dan de hoeveelheid annuleringen.’

De gast bepaalt

Daar komt nog bij dat Bassant van mening is dat het annuleringenverhaal misschien wel niet zo’n groot probleem is als gedacht. ‘Een heleboel deelnemende restaurants hoor je er niet over, maar dat valt minder op. We gaan de gast natuurlijk op vele manieren herinneren aan zijn reservering.’

‘Wat ook meespeelt, is de rol en de kracht van de gast’, vervolgt Bassant. ‘De markt bepaalt, of we dat nu leuk vinden of niet. En als de gast aangeeft moeite te hebben met vooraf betalen, dan is dat een signaal.’

Om die reden denkt hij ook dat gasten zitten te wachten op zijn initiatief. Bassant: ‘Als de consument geen acties wil, dan is dat snel genoeg duidelijk. Niven Kunz verkocht heel veel Groupon-vouchers en ook de meest recente editie van de Restaurant Week was weer een succes.’

Initiatief ontstaan op verzoek van restaurateurs

HEERLIJK start dinsdag 20 maart met het werven van restaurants. ‘We benaderen er 3000. Dat zijn bedrijven die voldoen aan onze filosofie. Ondernemers kunnen zich vanaf nu ook zelf aanmelden, maar die doen niet automatisch mee. We streven een kwaliteitsniveau na.’

Een maximum aantal deelnemende restaurants is niet vastgesteld. ‘We verwachten een hoop reacties, want dit initiatief is ontstaan op verzoek van restaurants die voorkomen in het bestand van HEERLIJK.’

Bassant: ‘Onder andere Lex Gasseling (Fris in Haarlem en voorzitter Jeunes Restaurateurs d’ Europe), Roland Veldhuijzen (Tante Koosje in Loenen aan de Vecht) en Paul van Waarden in Rijswijk hebben positief op het concept gereageerd.’

Waarom mei? ‘Dat is vlak voor de zomer, ook een voor de restaurateurs gunstige tijd, en biedt mogelijkheden het in het najaar eventueel nogmaals te doen.’ Meer informatie is te vinden op Heerlijk10Daagse.nl. De eerste 300 restaurants die deelnemen, krijgen 10 procent korting.

Reageer op dit artikel