nieuws

Importeur vindt foie gras-kritiek te ver gaan

Restaurant

Foie gras-importeur Askhan Mossafaian van de in de tophoreca bekende leverancier House of Caviar & Fine Food heeft zich gemengd in de discussie over het omstreden product. Mossafaian vindt dat de kritiek te ver gaat en houdt een pleidooi om de consument zelf te laten kiezen wel of geen foie gras te eten.

Importeur vindt foie gras-kritiek te ver gaan

‘Zolang er vraag is, is er aanbod’, laat Mossafaian weten. ‘Een organisatie als Wakker Dier is nu al een paar jaar achtereen in december met een offensief bezig om de consument ervan te weerhouden foie gras te eten. Ik wil een pleidooi houden om de consument vrijheid van keuze te geven. Elke dag maken restaurants foie gras klaar voor gasten die hierom vragen.’

House of Caviar & Fine Food reageert hiermee op een spraakmakende uitzending van tv-programma Radar. Daarin werd aan het licht gebracht dat restaurants niet exact op de hoogte zijn van de productiemethode. Volgens Radar worden ze verkeerd geïnformeerd door hun leveranciers.

Mestmethodes foie gras

Mossafaian vindt negatieve aandacht voor foie gras overdreven. ‘In Nederland worden jaarlijks 450 miljoen dieren geslacht. De slacht van eenden en ganzen neemt nog niet eens één procent in beslag. Het is een echt nicheproduct, dat voornamelijk in december wordt ingezet’.

Mossafaian wil meer aandacht voor de gastronomische kant van foie gras. ‘Ganzen voeden zich van oudsher zelf met extra voedsel om de trek te overleven. De mestmethodes kunnen altijd beter, maar dat kun je net zo goed zeggen van de slachtmethoden van runderen, varkens en kippen.’

Kleinere levers

‘Boeren waarmee ik werk zitten niet stil op het gebied van innovatie en verbetering. Zij leveren kleinere levers van circa 350 gram. De helft minder groot als de traditioneel gemeste levers van 800 gram of meer’.