nieuws

Kersvers restaurant niet open door misverstand

Restaurant

De Apeldoornse horecaondernemer Tarek Morsi mag zijn nieuwe restaurant niet openen. Door een misverstand met de gemeente krijgt hij zijn vergunningen niet, terwijl hij wel al 80.000 euro investeerde.

Kersvers restaurant niet open door misverstand

Bij het opknappen verplaatste Morsi een afzuigpijp naar de andere kant van het pand. Zonder bouwvergunning, maar hem was door de gemeente verzekerd dat voor opknappen geen vergunning nodig was.

Echter, toen alles af was en de pijp verplaatst, werd hem medegedeeld dat dat laatste illegaal was gebeurd, dat daar wél een vergunning voor nodig was en hij het afzuigkanaal weer terug moest plaatsen, anders geen horecavergunning.

De commissie voor ruimtelijke kwaliteit vond de pijp te opzichtig en te weinig in overeenstemming met het traditionele beeld van het pand en de omgeving, ook al had Morsi de motor op verzoek van de commissie naar binnen geplaatst en de eerst glimmende pijp dof gelakt. Morsi is wanhopig. ‘Ze zeggen dat ik de pijp binnendoor moet maken. Maar dan raak ik boven een kamer kwijt. Terug naar de andere kant kan ook niet, want op last van de brandweer heb ik een brandwerend plafond gemaakt en daar past die pijp niet in’, zegt hij in De Stentor.

De gemeente zegt dat de bouwvergunning niet zonder meer kan worden verleend, omdat het bouwwerk volgens de commissie voor ruimtelijke kwaliteit niet aan redelijke eisen van welstand voldoet. Het college kan dat advies terzijde schuiven. Volgens een woordvoerder gaat het college daarover nadenken, maar is de kans daarop klein door de rechtsongelijkheid die erdoor zou ontstaan.

Morsi had eerst een Egyptisch restaurant in de binnenstad, maar de huur daar werd hem te gortig. Hij kocht toen het voormalige café De Viersprong, dat na jaren leegstand zwaar verwaarloosd was, om daar opnieuw te beginnen.

Reageer op dit artikel