nieuws

Kok restaurant veroordeeld voor uitbuiting

Restaurant

Het hof in Den Bosch heeft de chef-kok van een Chinees restaurant in Eindhoven vrijdag veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien maanden waarvan vijf voorwaardelijk wegens de uitbuiting van illegalen.

Kok restaurant veroordeeld voor uitbuiting

Zowel de rechtbank als het gerechtshof sprak de 53-jarige S.L. eerder vrij van dit feit. Maar het Openbaar Ministerie (OM) ging in cassatie, waarna de Hoge Raad de zaak terugverwees naar het hof in Den Bosch.

Het hof heeft L. nu veroordeeld, ook al heeft het OM in de aanklacht niet precies omschreven waaruit blijkt dat de chef-kok de bedoeling had de illegalen uit te buiten. Het OM had een gevangenisstraf geëist van vijftien maanden waarvan vijf voorwaardelijk.

L. liet in de eerste helft van 2006 drie illegaal in Nederland verblijvende Chinezen gemiddeld zes dagen per week, elf uur per dag in het restaurant werken. De slachtoffers sliepen met meerdere personen in een kleine ruimte en hun loon bedroeg 450 tot 800 euro per maand.

Een medeverdachte van L. is vrijgesproken van uitbuiting van illegalen. Deze collega-kok was volgens het hof verantwoordelijk voor de bestellingen en ging niet over het in dienst nemen van personeel.

Reageer op dit artikel