Martin Kruithof twijfelt over terugkopen wijnverzameling

Martin Kruithof twijfelt over terugkopen wijnverzameling

Martin Kruithof van tweesterrenrestaurant De Lindenhof in Giethoorn denkt dat hij de grote wijnen die onlangs uit zijn wijnkelder werden gestolen, niet ...

Dieven braken twee weken geleden in bij De Lindenhof en plunderden de wijnkelder. De inbrekers wisten precies wat ze zochten. Alleen de duurste flessen uit de kelder werden buitgemaakt .

Kruithof mist zo’n 90 flessen, waaronder zeldzame exemplaren Château Petrus, Lafite-Rothschild, Margaux, Château d’Yquem en Romanée-Conti. Deze kosten honderden tot duizenden euro’s per fles.

De inbraak vond plaats op het moment dat het restaurant gesloten was vanwege vakantie. Kruithof schat de schade voorzichtig op 25.000 euro. Het eerder in de media genoemde bedrag van 100.000 euro is volgens hem te hoog.

Kruithof is met zijn gezin net terug van vakantie. Hij is nog steeds emotioneel over de gebeurtenis. ‘Het is een heel vervelend gevoel dat ze hier binnen geweest zijn. Ik heb er slapeloze nachten van gehad. Ze moeten potverdomme van onze spullen afblijven.’

Het is niet zeker of zijn verzekering de schade dekt. ‘Ik ben weliswaar verzekerd, maar ik moest een alarminstallatie hebben. Die heb ik niet. Ach, je weet, een verzekering betaalt nooit zomaar uit.’ De politie is nog bezig met een technisch sporenonderzoek.

Kruithof denkt niet dat hij de grote wijnen nog eens koopt. ‘De wijnen zijn de laatste jaren zo duur geworden. Rijke Chinezen kopen alles op. Qua exploitatie is het niet interessant. Ik verdien er niks aan. Voor welke prijs moet ik een Margaux van 1.200 euro inkoop op de kaart zetten?’

De ontvreemde verzameling kwam volgens hem voort uit liefhebberij. ‘We hebben er jaren over gedaan om het te verzamelen. Het hoort bij ons bedrijf. Je wilt een mooie wijnkaart. Ik heb vaak gedacht als de prijs weer eens was gestegen: ik moet ze naar een veiling brengen. Dan verdien ik er wat aan. Maar dan doe je het alleen voor het geld. Ik heb er altijd van genoten om gasten mee naar de kelder te nemen en de wijnen te laten zien.’ Het lijkt erop dat die gastvrijheid zijn tol heeft geëist.

Bekijk deze collectie

Menukaart

De menukaart is misschien wel het belangrijkste onderdeel van de bedrijfsvoering. Hier staat immers datgene wat je verkoopt. Hoe maak je een menukaart, wat zet je erop en welke prijzen horen daarbij? In deze collectie tips en inspiratie voor het maken van een winstgevende menukaart.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.