nieuws

Martin Ruisaard plaatst zich nipt voor wereldfinale Bocuse

Restaurant

De Nederlandse deelnemer aan de Bocuse d’Or Europe in Brussel op 21 maart, Martin Ruisaard en zijn commis Rosita Nietvelt hebben zich met een twaalfde plek weten te plaatsen voor de wereldfinale in Lyon. Winnaar was Orjan Johannesse van Noorwegen.

Martin Ruisaard plaatst zich nipt voor wereldfinale Bocuse

De hele dag was het Nederlandse team hoopvol gestemd dat het zou gaan lukken. Het doel om de wereldfinale in Lyon te bereiken is nipt behaald. ‘Het was billenknijpen. We zijn enorm opgelucht’, aldus coach Leendert Klaassens. ‘We hebben geluk gehad. Het was nipt en nu kijken we vooruit naar Lyon.’

De eerste plek in de Europese finale was voor Orjan Johannesse uit Noorwegen, Zweden met chef Adam Dahlberg eindigde als tweede en Jeppe Foldrager van Denemarken besteeg de derde plek op het erepodium.

Beste vlees en vis

Daarnaast was er een prijs voor het beste visgerecht met zeetong met garnalen voor Sigurdur Haraldsson uit IJsland. De onderscheiding voor het beste vleesgerecht met de zwartpoot kip (Label Rouge) ging naar Adam Bennett uit Engeland. Voor de commis van Frankrijk was er een prijs voor de beste keukenhulp.

Het was de derde achtereenvolgende keer dat Nederland meedeed aan de Europese finale. In totaal waren er 19 landen in het deelnemersveld. De beste twaalf kwalificeerden zich voor de mondiale competitie in Lyon in januari 2013. Dat waren naast Nederland en het erepodium: IJsland, Frankrijk, Engeland, Zwitserland, Belgie, Hongarije, Finland en Estland.

Tong met garnaal, citroen en truffel

De Noor Orjan Johannessen van restaurant Bekkjarvik Gjestgiveri won met gepocheerde tong met garnalen, citroen en kaviaar en artisjok met truffel, verschillende wortels, emulsie van artisjok en aardappelsalade met ei, groene erwten en garnalen. De vleesdis bestond uit geglaceerde kip met zwarte truffel, rozijn en ui. Daarnaast lag er een bitterbal van kippenpoot, artosjok met rode biet, sellerie met appel en foie gras en aardappels met ei en zwarte truffel op de schaal. Het gerecht werd vergezeld door kippenjus en zwartetruffelsaus.

De volgende Bocuse d’Or Europe wordt in 2014 georganiseerd door Zweden.

Reageer op dit artikel