Roséproducenten tegen 'gemengde' rosé

Roséproducenten tegen 'gemengde' rosé

Europese roséproducenten zijn fel tegen het voorstel van de Europese Commissie om rode en witte wijn te mengen en dat te kunnen verkopen als rosé. Franse, Spaanse, Italiaanse en Zwitserse producenten zeiden dit dinsdag tijdens een persconferentie in Brussel.

Momenteel heerst er een verbod op het zogenoemde 'versnijden' van rode en witte wijn tot rosé. Daarbij wordt een basis van witte wijn genomen, die wordt 'gekleurd' door er 2 of 3 procent rode wijn aan toe te voegen. Echte roséwijn wordt bereid door druiven met een donkere schil, dat natuurlijke pigmenten bevat, te weken in witte druivensap.

De Europese producenten vinden het voorstel van de Europese Commissie misleidend voor de consument en zijn bang voor de economische gevolgen. Zij vinden bovendien dat het aanzet tot de productie van namaak-rosé, die veel goedkoper is.

Bijna 75 procent van de wereldwijde wijnproductie wordt in Europa vervaardigd. Frankrijk is daarbij de grootste producent, gevolg door Italië en Spanje. De EU-landen moeten zich op 19 juni definitief uitspreken over het voorstel om het verbod op te heffen.