nieuws

Michelin België: nieuwe tweede ster, tien keer één ster

Restaurant

België heeft er één nieuw tweesterrenrestaurant bij. La Durée in Izegem van chef Angelo Rosseel kreeg maandag 19 november de tweede ster tijdens de presentatie van de Michelinsterren op de Horeca Expo in Gent. Het aantal driesterrenrestaurants blijft op drie staan, tien restaurants ontvingen hun eerste ster. België heeft nu 124 sterzaken.

Michelin België: nieuwe tweede ster, tien keer één ster

Door de toekenning van een tweede Michelinster aan La Durée van Angelo Rosseel in Izegem, dat dit jaar het 5-jarig jubileum viert, komt het aantal tweesterrenrestaurants in België op zestien. In het tweesterrenoverzicht voor 2013 wordt ook L’Air Du Temps apart vermeld. Dit restaurant verhuisde afgelopen jaar van Noville Sur Mehaigne naar een nieuwe locatie in Liernu en neemt de twee sterren (in het bezit sinds 2009) mee.

Aantal driesterrenzaken onveranderd

Een nieuwe derde ster in België is uitgebleven. Vorig jaar ontving Hertog Jan in Brugge van chef Gert De Mangeleer de derde ster, waardoor het aantal driesterrenrestaurants steeg naar drie. De twee andere zijn Hof van Cleve van Peter Goossens in Kruishoutem en het eveneens in Brugge gevestigde De Karmeliet van Geert van Hecke. Zij behouden hun maximale waardering door Michelin.

Tien nieuwe sterrestaurants

Tien restaurants staan in de rode gids voor 2013 vermeld met een nieuwe eerste ster. Dat zijn: A’Qi in Brugge, Va Doux Vent in Brussel, De Zuidkant in Damme, Cuines, 33 in Knokke-Heist, Table d’Amis in Kortrijk, Danny Vanderhoven in Lanaken, Le Jardin des Bégards in Luik, L’Impératif in Mons, Margaretha’s in Oudenaarde en Berto in Waregem.

Le Cor de Chasse heeft de ster meegenomen naar de nieuwe locatie, het restaurant verhuisde van Barvaux naar Wéris. De Antwerpse restaurants Kasteel Withof en De Koopvaardij, Aneth in Brugge en Clandestino in Temse zijn hun Michelinster verloren.

Drie espoirs

Om de dynamiek in de Belgische en Luxemburgse gastronomie te onderstrepen, heeft Michelin in de 2013 editie die Belgische rijzende sterren (espoirs) benoemd. Dit zijn Villa Lorraine in Brussel, The Glorious in Antwerpen en De Kristalijn in Genk. Zij maken in de toekomst kans op een ster.

België is in de nieuwe Michelingids voor de Benelux vermeld met 124 sterrestaurants (3 keer drie sterren, 17 keer twee sterren en 104 keer één ster) en 146 eetgelegenheden met een Bib Gourmand (waarvan 28 nieuwe).

Luxemburg

In Luxemburg blijft restaurant Mosconi in Luxemburg op twee sterren staan en wijzigde ook niets in het aantal restaurants met één ster, dat blijven er tien.

De 57e editie van de rode gids is vanaf 22 november te koop voor 19,95 euro in België en 19,38 euro in Luxemburg.

Reageer op dit artikel