nieuws

Sterverlies Solo: ‘Kon gebeuren, grote chef is er niet

Restaurant

Souschef Gerrit van den Berg was er maandag 26 november live bij in Maastricht toen duidelijk werd dat Michelin restaurant Solo in Gorinchem de ster heeft afgenomen in de gids voor 2013. ‘We wisten dat dit kon gebeuren, omdat de grote chef er immers niet is. Solo is Mohamed (El Harouchi, red.) en hij kookte die ster, maar dit verlies is heel erg zwaar.

Sterverlies Solo: ‘Kon gebeuren, grote chef is er niet

‘We hebben er met zijn allen alles aan gedaan’, reageerde Gerrit van den Berg woensdag 28 november geëmotioneerd en verslagen op de vraag hoe het verlies van de Michelinster door restaurant Solo in Gorinchem was ontvangen. ‘Het was een heel zwaar jaar. We hebben met het hele team keihard gewerkt om het werk van Mohamed voort te zetten, maar sterbehoud heeft helaas niet zo mogen zijn.’

Geen verwijten aan onszelf en Michelin

Mohamed El Harouchi, het culinaire gezicht van Solo, raakte vorig jaar november zwaar gewond bij bij een auto-ongeluk. De chef die in 2007 een Michelinster ontving, revalideert sinds die tijd en ontbreekt in de keuken van het restaurant.

Souschef Gerrit van den Berg nam de taken over van El Harouchi, maar hij hoorde in Maastricht dat het niet voldoende was voor continuering van de ster. ‘Mohamed heeft die ster destijds gekookt en daarom verwijten we onszelf en ook Michelin niets. Dat neem echter niet weg dat ik me wel verantwoordelijk voel voor het verlies.’

Veel steun van gasten en collega’s

Van den Berg noemt de afgelopen dagen daardoor ook extra zwaar. ‘Maandag was gewoon een klotedag en ook nu werkt het allemaal nog door. Het moet slijten en dan helpen alle positieve reacties wel. Gasten hebben massaal laten weten dat ze gewoon blijven komen eten en collega-chefs hebben ons een hart onder de riem gestoken. We hebben zelfs bloemen mogen ontvangen.’

Overeindhouden restaurant allerbelangrijkste

‘Het allerbelangrijkste is dat we met het hele team het restaurant overeind hebben kunnen houden’, aldus Van den Berg. ‘Dat weegt nog zwaarder dan die ster. Na het wegvallen van Mohamed hebben we de bedrijfsvoering voortgezet volgens zijn gedachtegang. Het is zo jammer dat het behoud van de Michelinster daarvan geen onderdeel heeft mogen zijn.’

Toekomst ongewis

Over de toekomst kan Van den Berg niets zeggen. ‘Vlak na mijn komst naar Solo was Mohamed mijn chef, maar inmiddels is hij mijn chef en een vriend. Na Lekker en GaultMillau kon ik met goed nieuws op bezoek, bij mijn volgende bezoek moet ik hem slecht nieuws vertellen….’

Foto: website restaurant Solo

Reageer op dit artikel