nieuws

Blusdekens zelf in brand bij vlam-in-de-pan

Restaurant

Bij het blussen van een olie- of vetbrand vatten 4 van de 12 onderzochte blusdekens vlam. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). De organisatie heeft de fabrikanten hier op aangesproken en gaat er op toezien dat de blusdekens gaan verbeteren.

Blusdekens zelf in brand bij vlam-in-de-pan

Het onderzoek van de NVWA van diverse blusdekens laat ook zien dat veel van de onderzochte blusdekens tekortkomingen hebben in de constructie en de gebruiksaanwijzingen.

In haar test heeft de NVWA een pan met arachideolie met een gasvlam verhit totdat de olie de temperatuur bereikte waarbij de olie zelf ontbrandde en vlam-in-de-pan ontstond. Vervolgens werden de blusdekens over de pan gelegd. Vier blusdekens raakten zelf in brand en een blusdeken was niet in staat de vlam-in-de-pan te doven. Meerdere blusdekens zorgen ook voor veel rookontwikkeling. Dit kan een extra gevaar opleveren omdat mensen dan de vluchtweg niet meer kunnen zien.

De NVWA adviseert daarom bij aanschaf van een blusdeken voor gebruik in de keuken goed op te letten of deze geschikt is voor het blussen van olie- of vetbranden. Ga niet uitsluitend af op de vermelding op de verpakking, maar raadpleeg ook de verkoper, leverancier of fabrikant. Dit geldt ook voor mensen die al een blusdeken in huis hebben.

Gebruik bij twijfel de blusdeken niet in de keuken maar volg de adviezen van de Nederlandse Brandwonden Stichting: doof een vlam in de pan door een deksel (van je af) op de pan te doen. Een brandende pan optillen en bijvoorbeeld buiten zetten is levensgevaarlijk.

De NVWA heeft de branche inmiddels geïnformeerd en ziet erop toe dat de blusdekens verbeterd worden zodat ze wel aan de wettelijke eisen voldoen.

Reageer op dit artikel