nieuws

Nederland door naar wereldfinale Bocuse d’Or

Restaurant 287

Jan Smink en Sander Verhaaf zijn door naar de wereldfinale van de Bocuse d’Or in januari 2017 in Lyon. De heren die samen met coach Lars Aukema het Nederlandse kookteam vormen werden 11 mei 2016 in Boedapest zevende in de Europese finale. En de eerste elf landen gaan door naar Lyon.

Nederland  door naar wereldfinale Bocuse d’Or

Eerste werd Hongarije, tweede Noorwegen en derde Zweden.

Jonnie Boer

Jurylid Jonnie Boer en president van het Nederlandse team stelde direct na het uitserveren van de gerechten al vast dat de smaken in orde waren van het Nederlandse team, van zowel vis als vlees.

Jan Smink: ‘Ons doel was om minimaal een achtste plaats te halen, dat we op de zevende plaats geëindigd zijn is echt geweldig! De concurrentie was moordend. Dat we als team al ervaring hebben vanaf 2014 en we keihard getraind hebben in de nagebouwde wedstrijdkeuken heeft zeer zeker zijn vruchten afgeworpen. We hebben wekelijks uren getraind om zoveel mogelijk technieken te laten zien binnen de vastgestelde tijden. Aan zowel smaak als presentatie is heel veel aandacht besteed. Zo hebben we voor de hertenschotel meerdere hertengeweien en een schaal geïnspireerd op hertenvacht gebruikt. In het garnituur zijn Nederlandse producten als wortel, duindoorn, tulpenbol en asperge verwerkt. Ons eerste doel is bereikt, we gaan naar de wereldfinale, ik ben hier enorm blij mee.’

Foto: Kyonne Leyser

Foto: Kyonne Leyser

‘Voor deze wedstrijd is het bullshit om te zeggen dat meedoen belangrijker is dan winnen. Je moet voor de winst gaan, anders hoef je wat mij betreft niet mee te doen,’ stelde Jan Smink  eerder al tegenover Misset Horeca.

Smink en commis Sander Verhaaf kookten in de wedstrijdarena met steur en hert. Daarbij moesten ze minimaal drie groente-, fruit-of aardappelgarnituren bereiden.

Het team vloog zondag 8 mei al naar Boedapest om deel te kunnen nemen aan diverse formaliteiten en voor de laatste voorbereidingen.  De bus met gekoelde waar vertrok maandag vanuit Nederland. Ook Jonnie en Therese Boer waren in Hongarije aanwezig, Jonnie in de hoedanigheid van jurylid.

Smink mengde zich al vaker in de strijd om de Bocuse op zowel Europees- als Wereldniveau. In de Europese strijd kampte hij met een kapotte oven en net voor de wereldfinale begin 2015 kreeg zijn commis Lars Aukema een ernstige blessure waardoor hij noodgedwongen moest afhaken

Beelden van de wedstrijddag, de gerechten en de sfeer rondom de wedstrijdkeukens. 

De elf landen die naar Lyon gaan:
(met het puntenaantal)

1 Hongarije 1335
2 Noorwegen 1282
3 Zweden – 1272
4 Frankrijk 1265
5 IJsland 1226
6 Finland 1197
7 Nederland 1171
8 Zwitserland 1158
9 België 1126
10 Denemarken 1110
11 Estland 1049

Noorwegen kreeg tien strafpunten voor het vleesgerecht maar wist toch tweede te worden.

 

Reageer op dit artikel