nieuws

Duurzame oesters en champagne

Restaurant 700

In Zeeland is de eerste proeverij van duurzame MSC gecertificeerde Zeeuwse oesters en champagne gehouden. Op de Oosterschelde werd een trek met de oesterkor gedaan door Jean Dhooge. Na de vaartocht werden de oesteramuses gepresenteerd in De Oesterij tezamen met verschillende soorten champagnes. 

Duurzame oesters en champagne

Laurent Smallegange van Restaurant Spetters* te Breskens bereidde de gastronomische oesteramuses. Hinke de Jong, Champagne ambassadeur van Nederland gaf uitleg over de wijn-spijs combinaties en de diversiteit van champagne.

Oestervisserij minimale impact ecosysteem

In de Nederlandse Oestervereniging zijn zo’n 30 oesterbedrijven actief. Gezamenlijk kweken ze jaarlijks 35 miljoen Pacifische oester of creuses (Crassostrea gigas) en 700.000 stuks platte oesters (Ostrea edulis) op de Oosterschelde en Grevelingenmeer. Het is een verrijkte visserij omdat de oesters in het wild worden gekweekt. Deze oestervisserij is MSC gecertificeerd, het bewijs van duurzaam beheer en minimale impact op het ecosysteem. Met een oesterkor halen de vissers de oesters van de kweekpercelen uit het water. De effecten van de korren op het bodemleven zijn onderzocht en worden minimaal geacht.

Duurzame combi: champagne en oesters

De Champagne was in 2003 de eerste wijnregio die een ‘Carbon Footprint Assessment’ heeft gemaakt en stappen zet om in 2050 75% van de CO2 uitstoot te reduceren. Als voorbeeld is de champagnefles lichter gemaakt dat een grote impact heeft op de CO2 uitstoot bij transport. Er zijn 320 Champagne huizen en daarnaast 16.000 wijnboeren die samen meer dan 90% van wijngaarden bezitten. Van deze 16.000 zijn er ongeveer 4.650 producenten die zelf champagne maken. Champagne hellingen, huizen en kelders staan op de Unesco werelderfgoedlijst.

Reageer op dit artikel