nieuws

Eigen zaak voor Takis Panagakis

Restaurant 2632

Takis Panagakis, voorheen chef bij JRE-restaurant Mazie in Den Haag van Koen Cramer, is samen met zijn partner Bibi Kuyp zijn eigen restaurant gestart in Rijswijk. De naam van het restaurant, Elea, grijpt terug op de Griekse roots van Panagakis. Het betekent namelijk olijf in oud-Grieks.

Eigen zaak voor Takis Panagakis

De opvolger van Panagakis bij JRE-restaurant Mazie is Renate Boezaard. Boezaard deed ervaring op bij Seinpost, Savelberg, at Sea, Han Tin en werkte ook al eerder in de keuken van Mazie.

Elea

Takis Panagakis werkte zes jaar bij Mazie in Den Haag en gaat nu zelf ondernemen met partner Bib Kuyp. Panagakis runt de keuken en Kuyp de zwarte brigade van Elea in de Herenstraat in Rijswijk. In het pand zat voorheen Restaurant Voorbij Verlaan van Sandra Wessels. Zij runt ook bistro Poortje van Verlaan in dezelfde straat.

De kersverse patron-cuisinier Panagakis is geboren en getogen in Griekenland, waar hij leerde koken met pure smaken en verse producten. Zijn geboorteland is een inspiratiebron voor restaurant Elea; de Griekse achtergrond komt subtiel terug in de inrichting, de gerechten en de wijnkaart. Hij omschrijft zijn eigen zaak als een plek waar gasten terug kunnen voor ‘casual fine dining.’

Elea (oud-Grieks voor ‘olijf’) is de term die de Griekse filosofen ooit gebruikten voor vernieuwing, vrijheid en uitdaging. ‘Dit sluit aan bij mijn moderne en innovatieve kookstijl,’ zegt Panagakis. De chef-kok kijkt graag voorbij de klassieke gerechten en zorgt voor vernieuwing in de keuken en serveert gerechten met subtiele Griekse invloeden.

Elea is van dinsdag tot en met zondag geopend voor diner van 18 tot 22 uur.

Takis Panagakis

Takis Panagakis werd in 1982 geboren in Athene en is de zoon van een Nederlandse moeder en een Griekse vader. Al op jonge leeftijd werkte hij bij vooraanstaande restaurants in Griekenland. Toen hij 24 was verhuisde hij naar Nederland en zette hier zijn culinaire ontwikkeling voort als sous-chef bij Basiliek* in Harderwijk. Ook werkte hij bij het Brouwerskolkje** in Overveen, onder leiding van Moshik Roth.

In 2013 werd Takis Panagakis verkozen tot Variatie Chef van het Jaar door Jonnie Boer. 

Reageer op dit artikel