nieuws

Happy Italy hoeft 2,5 jaar geen huur te betalen van Spijkenisse

Restaurant 4320

De gemeente Nissewaard steekt tonnen in de komst van Happy Italy naar het Spijkenisse. Plaatselijke horeca-ondernemers zijn woest en stappen naar de rechter.

Happy Italy hoeft 2,5 jaar geen huur te betalen van Spijkenisse

Het Happy Italy-restaurant van horeca-ondernemer Daniel de Blok komt in een leegstaande bibliotheek in het centrum van Spijkenisse. Met de komst van de pizza-keten is ruim 4,5 ton gemeenschapsgeld gemoeid, meldt het AD.

Naar de rechter

De gemeente verbouwt het pand voor 230.000 euro en Happy Italy hoeft de eerste 2,5 jaar geen huur te betalen, goed voor een bedrag van 225.000 euro. De plaatselijke horeca is verbijsterd. Eigenaar Jeroen Diks van Pappagallo en restaurant Olijf is naar de rechter gestapt. ‘Hoe de gemeente handelt, voelt niet eerlijk,’ aldus Diks in het AD. Zijn concurrent komt in een lege ruimte van 900 vierkante meter in de gemeentelijke bibliotheek De Boekenberg, op 100 meter afstand van Pappagallo.

Diks zegt in de krant de handelswijze van de gemeente dubieus en oneerlijk te vinden opzichte van de zittende horeca-ondernemers in de stad. ‘Als de gemeente zelf op zoek gaat naar een ondernemer, spelen ze voor makelaar. Ze benaderen Happy Italy en vragen wat er nodig is om ze in Spijkenisse te krijgen. Er is geen onderzoek gedaan of er behoefte is aan nog een pizzazaak in het stadscentrum.’

De verontwaardigde eigenaar van Pappagallo zegt dat hij spreekt namens ‘alle horeca-ondernemers in Spijkenisse.’ Zij vinden het moeilijk te verteren dat voor een lege ruimte van een gemeentelijk gebouw wordt gekozen en niet voor één van de leegstaande panden op het Havenplein. Dat is speciaal aangelegd voor horecabedrijven.

Wethouder benaderde Happy Italy zelf

Wethouder Christel Mourik (VVD) bevestigt tegen het AD dat zij Happy Italy heeft benaderd om naar Spijkenisse te komen. ‘We vroegen of eigenaar Daniel de Blok interesse had in een pand in Spijkenisse, omdat wij denken dat Happy Italy voor Nissewaard een goed concept is. Maar wij beslissen niet waar hij komt, dat doet de ondernemer zelf.’
Volgens Mourik past de komst van Happy Italy in het streven van de gemeente om ‘leuke winkels en restaurants naar Spijkenisse te halen, zodat het centrum bruist. Je wilt als consument wat te kiezen hebben. We zijn niet van plan concurrentie tegen te houden. Daar word je hartstikke scherp van.’ Horeca Nederland hekelde de handelwijze van de gemeente al eerder. Dat vindt dat de gemeente niet actief horecabedrijven moet werven maar dat aan de markt moet overlaten.

Gemeente betaalt verbouwing

De kosten van 230.000 euro voor het verhuurbaar maken van de voormalige bibliotheek, neemt de gemeente voor haar rekening. Dat Happy Italy daarnaast 2,5 jaar geen huur hoeft te betalen, is volgens Mourik niet raar. ‘Zij gaan een 10-jarig huurcontract aan met een optie tot koop. Dan is 2,5 jaar geen huur betalen niet ongebruikelijk.’ Een voordeeltje voor de gemeente is dat Happy Italy heeft beloofd veertig fulltime krachten die werkloos zijn minimaal een jaar in dienst te nemen. Wanneer de rechtszaak over Happy Italy dient, is nog niet bekend.

Reageer op dit artikel