nieuws

Richard Van Oostenbrugge en Thomas Groot starten restaurant in pand Breitner

Restaurant 2844

Het restaurant van Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot komt in het voormalige restaurant Breitner aan de Amstel 212, op de hoek van de Herengracht, in Amsterdam.

Richard Van Oostenbrugge en Thomas Groot starten restaurant in pand Breitner
Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot

Dat meldt de site ChefsFriends. Restaurant Breitner – dat op 88 stond in de Ranglijst Lekker 2017 – heeft per 30 september de deuren gesloten. De reden ervan is niet bekend. ‘We danken u hartelijk voor de fijne 18 jaar dat we u hebben mogen ontvangen’, schrijven Sandra Bakker en Remco Tensen op de website van Breitner.

Nieuw restaurant

Na zeven jaar de keuken van Bord’Eau** in hotel De L’Europe bemand te hebben, verlaten Michelinchef Richard van Oostenbrugge en Thomas Groot hun vertrouwde keuken om een droom uit te laten komen: een eigen restaurant. Begin 2018 opent het duo Amsterdams het eerste no-table-restaurant. Reserveren kan vanaf november.

‘In ons nieuwe restaurant zal de keuken letterlijk centraal staan’, zei Groot eerder. ‘Gasten zitten aan een omringende bar, maar schuiven eigenlijk direct aan het aanrechtblad aan. We kennen dit concept op hoog niveau al in steden als New York en Hamburg, maar nog niet in Nederland’, legt Groot uit. ‘We willen contact maken. Producten laten zien, vertellen hoe een gerecht in elkaar zit, een beleving creëren.’

22 tot 24 gasten

Per avond schuiven 22 – 24 gasten aan bij de chefs, die zelf iedere dag in het restaurant te vinden zullen zijn. Waar Groot voorheen de functie van souschef bekleedde, stappen de heren voortaan als gelijken de keuken binnen. Het culinaire signatuur waarin Franse tradities, vernuftige technieken en creativiteit de boventoon voeren blijft behouden. Alle ‘gebruikelijke’ stijfheid van fine-dining verdwijnt. Van Oostenbrugge: ‘We willen een zaak neerzetten waar we zelf naar toe zouden gaan. Met lekker eten op een heel hoog niveau, goede muziek en veel persoonlijkheid. Het moet leuk zijn om goed te eten. Thomas en ik werken nu tien jaar samen, waarvan zeven jaar bij Bord’Eau. Dit is hét moment om deze stap te zetten.’

Opvolger Van Oostenbrugge

Bas van Kranen gaat Richard van Oostenbrugge opvolgen bij het tweesterrenrestaurant Bord’eau in Amsterdam. Van Kranen, werkzaam bij De Leuf, kondigde daar zijn vertrekt in februari 2017 al aan met de plannen voor een eigen zaak.

>>Vanaf november reserveren bij restaurant Richard van Oostenbrugge**en Thomas Groot

Reageer op dit artikel