nieuws

Nieuwe boek Joris Bijdendijk is een missie: ‘Keuken voor de Lage Landen’

Restaurant 5298

Een missie, dat is het eerste kookboek van Joris Bijdendijk, executive chef van restaurant Rijks in Amsterdam. Dinsdag 14 november presenteerde Bijdendijk zijn boek ‘Een Keuken voor de Lage Landen’. ‘Niet voor kookdummies, maar wel recepten van diverse niveau’s en alles met De Lage Landen als bron.’

Nieuwe boek Joris Bijdendijk is een missie: ‘Keuken voor de Lage Landen’

Van ‘snelle familiemaaltijden’ tot ‘recepten waar wordt uitgepakt en enige thuiskookervaring is gewenst’. Op diverse niveaus streeft Joris Bijdendijk zijn doel na; een keuken creëren voor de Lage Landen. De chef-kok presenteerde zijn boek ‘Een Keuken voor de Lage Landen, dinsdag 14 november in restaurant Rijks, waar hij december vorig jaar onderscheiden werd met een Michelinster. Het eerste exemplaar overhandigde de chef aan zijn vrouw met wie hij onlangs in het huwelijk trad.

Jeugd als de bron

Joris Bijdendijk 'Een Keuken voor de Lage LandenHet idee voor het boek ontstond in 2014. Joris Bijdendijk werd bij uitgeverij Nijgh & Van Ditmar geïntroduceerd door Halina Reijn, actrice en schrijfster. Zijn idee -missie- om ‘Een Keuken voor De Lage Landen’ te creëren stoelt deels op de jeugd van de chef. Die bracht hij in de weekenden veelal door in de Ardennen. ‘Mijn ouders hadden er een boerderij. Daar kwam het groente uit de moestuin, het fruit uit de boomgaard en het water letterlijk uit de bron.’

Lees ook het interview met Joris Bijdendijk: ‘Succes Rijks niet durven dromen’

Rijke aanbod van de Lage Landen

In zijn ‘Een Keuken voor de Lage Landen’, wil Bijdendijk het rijke aanbod van Nederland en België onder de aandacht brengen. ‘We hebben zulke mooie producten, daar staan mensen veelal niet bij stil’, vertelt de chef bij de presentatie. Bijdendijk hoopt dat mensen -al dan niet met zijn boek in de hand- op de fiets met een tas langs de boer en of slager gaan.

Recepten van toen tot nu

In zijn boek laat Joris Bijdendijk ook recepten en signature dishes zien uit zijn carrière die ooit begon bij Le Jardin des Sens en Ron Blaauw. Via zijn eerste chef-baan bij Bridges belandde de Amsterdammer bij Rijks, waar hij sinds november 2014 executive chef is. ‘Een Keuken voor de Lage Landen’ is zijn eerste boek en ligt vanaf vandaag in de winkels.

Reageer op dit artikel