nieuws

Nieuwe eigenaar Brasserie Paardenburg wil Bib Gourmand

Restaurant 10476

Brasserie Paardenburg in Amstelveen is niet langer van Jan Semeins. Hij heeft zijn zaak verkocht aan Gijs Numan. Numan, jarenlang eigenaar van Bib Gourmand-restaurant Elkaar in Amsterdam, heeft sinds twee weken de sleutels van zijn nieuwe horecabedrijf. Zijn ambities: terug naar een klassieke formule met goed eten, goede service én een Bib Gourmand.

Nieuwe eigenaar Brasserie Paardenburg wil Bib Gourmand

Gijs Numan (1980) is naast eigenaar van Brasserie Paardenburg ook mede-eigenaar van Aaltje in Weesp. Restaurant Elkaar in Amsterdam verkocht hij in juli 2016. ‘Ik zocht een nieuwe uitdaging die me tien jaar kan boeien, en dat kan Paardenburg.’

Sleutels Brasserie Paardenburg

‘Ik ben nogal halsoverkop eigenaar geworden van Brasserie Paardenburg. De sleutel heb ik iets meer dan twee weken en we hadden direct topdrukte natuurlijk door het mooie weer.’ Personeelsleden heeft Numan niet overgenomen. De meeste mensen zijn meegegaan met Jan Semeins naar zijn Proeflokaal. Daarnaast doet Semeins ook nog het Stedelijk Museum.

Als chef heeft Numan Michael Hendriksen aangetrokken. Hij kookte ook al bij Elkaar en ging natijd mee naar Aaltje. Maurice van Kesteren is de nieuwe manager. ‘Daarnaast sta ik natuurlijk zelf op de vloer.’

Nieuwe kaart

Om te beginnen is Numan gaan werken met een nieuwe kaart. ‘Ik wil graag dat gasten weer gaan omrijden voor de gerechten die we hier serveren. En met alle respect, maar dat doen ze niet voor een kroket en een omelet. De formule van Paardenburg was heel toegankelijk met koffie en appeltaart en Paardenburg moest het van de zomer hebben.’ De prijzen vond Numan zo exorbitant dat hij deze naar beneden heeft bijgesteld.  Paardenburg

‘Ik heb de tafels weer ingedekt met wit linnen en zilver. De focus ligt op de gast die in de winter ook komt. Dus niet alleen voor die mooie plek aan het water in de zon voor een drankje, maar voor lunch en diner. Naar die gasten gaat ook mijn aandacht uit. En ja, sommige gasten vonden dat niet zo leuk de afgelopen weken. Vervelend en soms moest ik hard zijn.’

Numan vervolgt: ‘Wat ik mis in de horeca van vandaag de dag zijn de ouderwetse smaken, kwaliteit, sfeer, rust voor gasten. Service. Het hoeft allemaal niet zo hip en snel. Nu ben ik natuurlijk nog niet waar ik zijn wil, omdat het team nog niet compleet is, maar ik weet wel heel duidelijk waar ik naar toe wil.’

Maar Gijs Numan moet ook realistisch zijn, zo heeft hij ervaren in de korte periode als eigenaar van Paardenburg. ‘Jammer dat dat moet hoor… Ik wilde allerlei amuses los gaan verkopen. Maar dat bleek veel te arbeidsintensief voor deze omvang. Mijn chef wees me daar subtiel op… Ander plan dat geen doorgang vindt: een luxe koffiepresentatie op plateautjes. Verzorgd uitserveren kan, maar de snelheid moet ik met dit type bedrijf niet uit het oog verliezen. Restaurant Elkaar had maar 35 stoelen. Dat heb ik elf jaar gedaan en ik heb het verkocht omdat de uitdaging weg was. Ik ben er nu al wel achter dat ik niet alles wat ik daar deed ook hier kan doen. Daar is Paardenburg te groot voor. Te complex.’

Toekomst Paardenburg

De ondernemer heeft nog veel plannen voor de zaak, zoals schilderen, nieuwe meubels, de bar verplaatsen en de bouw van hotelkamers, maar gaat eerst de zomer draaien. ‘De plannen werk ik wel uit, maar de uitvoering moet even wachten. Hotelkamers komen er ook zeker. De pandeigenaar, Nedstede van Michael van de Kuit, bouwt ze. Wij gaan de exploitatie doen. De kamers die er nu boven zijn, zijn niet mijn smaak maar daar gaan we ook aan werken.

Paardenburg heeft een rijke historie en kent een hele trits bekende eigenaren zoals Ton Fagel, Herman den Blijker en ook de HME Group waar Ron Blaauw destijds culinair directeur was, bezat de brasserie. Dennis Bitter stond voor Jan Semeins aan het roer. Ook vastgoedman Michael van Bruggen was eigenaar van Paardenburg. Semeins was overigens mede-eigenaar van HME. Een groep die inmiddels ontbonden is. Peter Klok was ook een van de initiatiefnemers en met hem heeft Semeins nu het Proeflokaal.

Reageer op dit artikel