nieuws

Gilles van der Loo opvolger Hiske Versprille bij het Parool

Restaurant 1401

Gilles van der Loo neemt voortaan de culinaire prestaties van Amsterdamse restaurants onder de loep voor het Parool. Hij volgt Hiske Versprille op die naar de Volkskrant verhuist.

Gilles van der Loo opvolger Hiske Versprille bij het Parool

Gilles van der Loo (1973) is vanaf september 2018 de nieuwe restaurantrecensent van Het Parool. Van der Loo volgt Hiske Versprille op als schrijver van de rubriek Proefwerk. Deze staat elke zaterdag in de bijlage van het Parool, PS van de Week. Zijn eerste recensie staat op 1 september in de Amsterdamse krant.

20 jaar in de horeca

Van der Loo studeerde klinische psychologie en werkte twintig jaar in de horeca. Hij was onder meer barman, ober, kok en bedrijfsleider. De afgelopen twee jaar werkte hij bij een wijnimporteur. In 2010 debuteerde Van der Loo als schrijver met een kort verhaal in literair tijdschrift Tirade, waarvan hij later redacteur werd. Tussen 2012 en 2016 verschenen van hem één verhalenbundel en twee romans (bij uitgeverij Van Oorschot), waarvan de laatste – Het jasje van Luis Martín – gaat over ‘opgroeien’ in de Amsterdamse horeca van de jaren ’90 en ’00.

Proefwerk leest hij al sinds zijn eerste afwasbaan, zo zegt hij zelf in het Parool. Van der Loo: ‘Het is de kroon op mijn horeca-tijd om deze bijzondere plek van Hiske te mogen overnemen.’

Werk van een recensent

Versprille zei recent nog tegen Misset Horeca altijd heel zorgvuldig te werk te gaan als recensent. ‘Elke recensie die ik schrijf, schrijf ik zorgvuldig. En als mijn ervaring negatief is, schrijf ik het zeker niet met plezier op.’ Versprille realiseert zich dat restaurants graag een positieve recensie willen. ‘Dat snap ik. Maar een 9 is weinig waard als ik geen 4 mag geven.’

Kritiek op het eigen recensie-werk van Hiske Versprille voor het Parool neemt ze voor lief. ‘Daar moet je tegen kunnen in mijn positie. Dat weet je. Als ik restaurants mag bekritiseren, dan mogen chefs ook kritiek op mij hebben.’

Versprille vertrekt naar De Volkskrant waar ze Mac van Dinther opvolgt.

Reageer op dit artikel