nieuws

Nederlanders vragen iets vaker om een doggybag

Restaurant 392

Nederlanders vragen in het restaurant niet heel makkelijk om een doggybag waarin ze voedsel kunnen meenemen dat over is. 44 procent van de benaderde personen zegt dat gênant te vinden, blijkt dinsdag uit onderzoek van Natuur & Milieu.

Nederlanders vragen iets vaker om een doggybag

Dat is iets meer dan in 2014 toen nog meer dan de helft van de Nederlanders liever niet om een doggybag vroeg. Natuur & Milieu is blij met die ontwikkeling en stelt dat de doggybag, die bijvoorbeeld in de Verenigde Staten heel gewoon is, ook hier langzaam ingeburgerd raakt. In een restaurant krijgt 41 procent van de gasten nu wel eens een bakje of zakje aangeboden om overgebleven voedsel in mee te nemen. In opdracht van de milieuorganisatie benaderde Panelwizard voor deze steekproef op internet ruim 1500 mensen van zestien jaar en ouder.

Dag van de Doggybag

Met gerichte campagnes probeert Natuur & Milieu voedselverspilling tegen te gaan. In de horeca wordt elk jaar 55.000 ton voedsel verspild, evenveel als 83 miljoen borden met eten, aldus de milieugroepering die dinsdag heeft uitgeroepen tot de Dag van de Doggybag. De organisatie roept mensen die uit eten gaan op om een doggybag te vragen in restaurants.

Eerder onderzoek

voedselverspillingUit eerder onderzoek van non-profitorganisatie Natuur & Milieu en Depa, in samenwerking met Panelwizard (2015) blijkt dat bijna de helft van de ondervraagden (47 pr

ocent) het toch nog gênant vindt om een doggybag te vragen in een restaurant.

Van de ondervraagden vindt 77 procent dat restaurants meer zouden moeten doen tegen voedselverspilling. Meer dan een kwart van de respondenten gaat ook daadwerkelijk eerder naar een restaurant dat hier iets tegen doet.

Daarnaast vindt een meerderheid (69 procent) dat een restaurant per gerecht de keuze moet bieden tussen een kleine en een grote portie. Dit is een flinke stijging ten opzichte van vorig jaar (55 procent).

MVO Horeca: Tips om afval in horeca te reduceren

Verduurzamen

‘Duurzaam ondernemen raakt de hele organisatie’, aldus Marco Ouwerkerk en Sander Verschuren van Green Leisure, het bedrijf dat de gastvrijheidssector coacht en adviseert hoe te verduurzamen. Misset Horeca vroeg de adviseurs om praktische tips: welke eerste stappen kun je als horecaondernemer het beste nemen? Hoe kun je met duurzaamheid kosten besparen? En hoe kun je zonder al te grote investeringen (nog) groener worden?

Meer tips om verspilling te voorkomen?

  • Verklein je menukaart.
  • Zorg voor een daghap zodat je een leftovers kan verwerken.  Introduceer een doggybag – of de foodybag.
  • Sluit je aan bij een ResQ club of Restoranto. Via deze apps kunnen restaurants eten aanbieden dat verspild dreigt te raken. Consumenten kunnen dit tegen een gereduceerde prijs kopen.
  • Ga als kok creatief om met gerechten. Zo tipte restaurant Instock: Het groen van wortels kun je frituren en als garnituur kunt gebruiken. Radijsloof kan in salades worden verwerkt en van broodkorstjes maak je croutons.

 

 

Reageer op dit artikel