nieuws

Vijfde editie van Goût de France van start

Restaurant 227

Voor het vijfde jaar op rij viert het evenement ‘Goût de / Good France’ op feestelijke wijze de vitaliteit van de Franse keuken, die koks uit de hele wereld met elkaar verbindt. Op 21 maart nemen 5000 restaurants in 150 landen deel aan het evenement Goût de France om daarmee de Franse gastronomie te vieren.

Vijfde editie van Goût de France van start

Ieder jaar op 21 maart draagt ‘Goût de / Good France’ bij aan de bloei van de Franse keuken in alle windstreken. De Ambassade van Frankrijk in Nederland en haar partners nodigen alle Nederlandse restaurants, van haute cuisine tot bistro, uit om deel te nemen aan deze wereldwijde viering van de Franse gastronomie, door op 21 maart aanstaande of meerdere dagen achter elkaar, een Frans menu te serveren aan hun gasten. Restaurants uit de hele wereld kunnen zich tot 15 februari inschrijven via de website.

Thema duurzame ontwikkeling

Het thema van 2019 is duurzame ontwikkeling door middel van verantwoorde gastronomie en de inzet van chef -koks voor het behoud van de planeet. De Provence zal als Franse toeristische en gastronomische bestemming in het zonnetje worden gezet.  In dit kader zal deze regio in de schijnwerpers worden gezet tijdens de evenementen van ‘Goût de / Good France’ zowel in Frankrijk als in het buitenland. Voor de eerste keer lanceren het departement Bouches – du -Rhône en Provence Tourisme zelfs de Marseille Provence Gastronomie (MPG2019), het jaar van de gastronomie in de Provence onder auspiciën van Gérald Passedat. Het wordt een jaar van feest, ontmoetingen tussen chefs, voedselmarkten, picknicks, stadsmoestuinen… een ware gastronomische reis door de Provence.

Richtlijnen voor het menu

Het menu, dat iedere chef zelf mag afstemmen op zijn of haar eigen kwaliteitsproducten, dient de Franse gastronomie in al haar diversiteit naar voren te brengen. De enige richtlijn die voor iedereen geldt, is het respecteren van de opbouw van een Franse maaltijd bestaande uit vier gangen: voorgerecht(en), hoofdgerecht(en), een selectie van kazen en een dessert. Het is ook mogelijk om twee desserts te serveren als de restauranthouders geen kwaliteitskazen aan kunnen bieden. Dit alles voorafgegaan door een aperitief en vergezeld met Franse wijnen en champagnes.

Het grootste Franse diner ter wereld

Voor 2019 is het doel vastgesteld op 5000 deelnemende chefs om de Franse keuken in de wereld onder de aandacht te brengen. Dit internationale evenement, waarvan de eerste editie plaatsvond in 2015, is ontstaan nadat de ‘Franse gastronomische maaltijd’ op de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO is geplaatst. In 2018 hebben 3.500 restaurants meegedaan, het dubbele van het aantal in 2015. In totaal ging het om bijna 300.000 mensen in 152 landen verspreid over vijf continenten. In Nederland hebben in 2018 19 restaurants deelgenomen aan het avontuur

Het evenement wordt georganiseerd door het Franse ministerie van Europa en Buitenlandse Zaken en chef-kok Alain Ducasse. Het is geïnspireerd op ‘Diners d’Epicure’, het initiatief van Auguste Escoffier  in 1912 om hetzelfde menu, op dezelfde dag, in meerdere steden ter wereld voor zoveel mogelijk gasten te serveren.

Tegenwoordig koken chef-koks wereldwijd een diner als eerbetoon aan de Franse Keuken. Het doel is om de Franse levensstijl en Franse regionale producten te laten zien. De Franse gastronomische maaltijd is immers opgenomen in Unesco’s lijst van immaterieel cultureel erfgoed van de mensheid.

Reageer op dit artikel