nieuws

Rechtstreeks in Google tafel reserveren van je restaurant

Restaurant 1139

Restaurants kunnen sinds deze week reserveringen via Google ontvangen. Gasten zien bij een zoekopdracht naar het restaurant in Google direct een blauw balkje met daarin ‘tafel reserveren’. Realtime zien ze vervolgens de beschikbaarheid op de gewenste datum waarna direct een reservering gemaakt kan worden.

Rechtstreeks in Google tafel reserveren van je restaurant

Onder meer restaurants die zijn aangesloten bij Oers (Ons Eigen Reserveringssysteem) kunnen gebruik maken van deze dienst van Google. Hetzelfde geldt voor restaurants die werken met Booq Tafelreservering van Eijsink. In beide gevallen is de tussenpartij eTender die voor de samenwerking met Google zorg draagt.

Iens maakt ook gebruik van de Google-dienst, maar restaurants moeten dan – zoals gebruikelijk bij Iens – een bedrag per  gereserveerd couvert afdragen. Dat hoeft bij Oers en Booq niet.

Voorbeeld weergave Google:

Google restaurant reserveren

Via Google komt de reservering direct in het systeem van de restaurants. Gijs Numan, mede-oprichter van Oers en eigenaar van Brasserie Paardenburg, toont het enthousiast aan een redacteur van Misset Horeca.

NumanL ‘Ik ben er heel blij mee. Het is heel eenvoudig voor consumenten. Zij kunnen binnen drie of vier klikjes een reservering maken, op mobiel, tablet of desktop. Het maakt grote betaalde reserveringssites overbodig.’ Hij toont vervolgens hoe je als gebruiker daadwerkelijk kunt reserveren. Het enige dat consumenten nodig hebben is een account bij Google.

Google Reserve

Googel Reserve is een gratis dienst van Google. De zoekgigant berekent hiervoor aan restaurants geen extra kosten.

Voorbeeld weergave Google:

Wat is Oers?

Oers, dat staat voor Ons Eigen Reserverings Systeem, is een initiatief van restaurant-ondernemers zelf. Het is een coöperatie waar ondernemers lid van worden als ze toetreden.

Onder meer Ferry van Houten (Het Bosch, The Gaia) en Gijs Numan (Brasserie Paardenburg, restaurant Aaltje Weesp) zijn initiatiefnemers van Oers. Oers-partner e-Tender van Bas van ’t Wout en Google hebben de reserveringsbutton samen gerealiseerd.

Gijs Numan: ‘Restaurants met een abonnement op Oers betalen 35 euro per maand. Er komen geen extra kosten bij voor de reserveringen die via Google binnenkomen. Ook geen afdracht per gereserveerd couvert. Ik zie in mijn E-tender app de reservering die een gast maakt via Google direct binnen komen. Gasten kiezen zelf tijd en dag en kunnen eventueel ook annuleren. Ze hoeven voor het reserveren ook niet eerst in te loggen of zo. Eigenlijk verlaten ze Google niet.’ Wel is een Google-account nodig om te kunnen reserveren. Numan schat in dat Oers nu door een paar honderd restaurants wordt gebruikt. Naast de initiatiefnemers zijn dat bijvoorbeeld: Lute, Aan de Poel, VisaandeSchelde en Le Garage.