nieuws

Duitser Marc Almert is beste sommelier van de wereld 2019

Restaurant 1036

Duitser Marc Almert is beste sommelier van de wereld 2019

De Duitse Marc Almert is de beste sommelier van de wereld. Hij won het WK voor sommeliers dat in Antwerpen werd gehouden. De Nederlandse Richelle van Gemert die last-minute werd opgeroepen vanwege ziekte van Lendl Mijnhijmer werd 20ste.

Richelle van Gemert ging met haar 20ste positie net niet door naar de volgende ronde; deze stap maakten alleen de beste 19 sommeliers.  Aan de wedstrijd deden in totaal 66 deelnemers mee. In de finale versloeg Marc Almert (27) de Deense Nina Jensen en de Let Raimonds Tomsons. De wedstrijd – ASI Best Sommelier of the World – wordt eens in de drie jaar gehouden.

Almert zei, net na de prijsuitreiking, de wedstrijd te ervaren als een droom. Hij won de finale in Antwerpen, waarbij meer dan duizend toeschouwers zijn verrichtingen volgden. De wedstrijd begon op 11 maart en duurde tot 15 maart.

De kandidaten moesten schriftelijke proeven afleggen, blinde smaaktesten ondergaan, spontaan gepaste wijnen aanraden bij een heel menu en natuurlijk ook wijn serveren. Naast wijn moesten ze ook andere alcoholische dranken herkennen.

In 2016 – toen Richelle van Gemert nog bij Restaurant Cordial in Oss werkte, onder leiding van Roy Pelgrim, werd ze de eerste vrouwelijke sommelier die het diploma ASI Sommelier behaalde. Destijds waren er slechts zes sommeliers in Nederland die in het bezit waren van dit waardevolle diploma.

Van Gemert werkt nu bij 67PallMall, een privéclub voor wijnliefhebbers in Londen. Ze werd tijdens het NK voor sommeliers in 2018 derde. Lendl Mijnhijmer won, Adriaan Visser werd tweede.


 

Reageer op dit artikel