nieuws

Sterrestaurant Merlet: nieuw interieur met opvallend zandkunstwerk

Restaurant 1550

Sterrestaurant Merlet: nieuw interieur met opvallend zandkunstwerk

Sterrestaurant Merlet in Schoorl van Martin en Carla van Bourgonje heeft een nieuwe keuken en een nieuw restaurant-interieur. Het restaurant bevat een aantal opvallende objecten waaronder een groot zand-kunstwerk dat tijdens lunch of diner continu in beweging is.

De entree van sterrestaurant Merlet in Schoorl is verplaatst nar het midden van de ruimte. ‘Veel rustiger voor gasten’, zeggen Martin van Bourgonje en ontwerper John Breed. ‘De brigade loopt zo veel directer naar de verschillende tafels toe. De deur zat voorheen in de uiterste hoek.’

Martin: ‘Het roer is om. Eigenlijk zetten we een heel nieuwe zaak neer. De sfeer van het interieur gaat van Frans-klassiek naar verrassend met moving-art objecten. Nu komt de beleving van de gerechten van Jonathan Zandbergen overeen met het interieur.

John Breed (oa collections bij Jimmy Woo, Amstel Hotel, Eric Kuster) koos voor een licht en ruimtelijk interieur. Het linnen ging van tafel er kwamen nieuwe houten tafels (1 meter vierkant en 1.20 meter) en fluweel-zachte stoelen in diverse pasteltinten met goud-kleurige poten. Weinig van het oude interieur bleef behouden, met uitzondering van de vloer en de mos-wand.

Zand-raam biedt zich op keuken Merlet

Een van de wensen van Carla en Martin van Bourgonje was een open keuken. John Breed vond dit echter geen goed idee omdat gasten volgens hem niet zitten te wachten op de gesprekken van de chefs. ‘Dit trekt de aandacht weg van het eten en het drinken. Gasten moeten aandacht voor elkaar hebben.’ Subtiel weet Breed toch de chefs in beeld te brengen.

Sterrestaurant Merlet Schoorl

Via een zandraam van 3,5 meter bij 1 meter hoog van de Duitse kunstenaar Klaus Bosch. Bij aanvang van het service kantelt de brigade het raam en heel langzaam (snelheid is aan te passen) loopt het zand door het raam naar benden.’ Er zit ook zand uit de Schoorlse duinen in het raam.

Sterrestaurant Merlet Schoorl

De nieuwe schouw is gemaakt van verbrand eikenhout waardoor het hout een mooie structuur krijgt. Voor de ondernemers is het tevens een link naar de bosbranden die woedden in Schoorl.

‘Ode aan mama’

Een van de kunstobjecten in het restaurant is een ode aan de moeder van Martin van Bourgonje en de mede-oprichter van de zaak. ‘Ze was dol op bloemen. In een glazen box staat een grote vaas bloemen. De box kan veranderen van kleur en lichtintensiteit. Ook kan de transparantie worden aangepast.’ Nelleke van Bourgonje startte in 1984 samen met haar man het hotel-restaurant in Schoorl. ‘Haar bloemen’  veranderen in het restaurant heel langzaam van kleur en/of helderheid.’ Sinds 1999 hebben Martin en Carla van Bourgonje de leiding over het horecabedrijf.

Sterrestaurant Merlet Schoorl

Gouden zaal

De zaal naast het restaurant – waar in het weekend ook restaurantgasten zitten – is getransformeerd tot gouden zaal. Alles is goudkleurig. Wanden, radiatoren, kozijnen, plafond en zelfs de lichtknopjes. ‘En dat in Schoorl,’ lacht Carla van Bourgonje die eerst wel even schrok van het idee van vriend John Breed. ‘Het is geen Amsterdam hier.’

Sterrestaurant Merlet Schoorl

Het oude restaurant van Merlet.

Bekijk hier meer foto’s
van het interieur en van de gerechten van Jonathan Zandbergen. 

Foto's

Reageer op dit artikel