Gastronomische hoofdstad organiseert THT-diners

Gastronomische hoofdstad organiseert THT-diners
Sterchef Jozua Jaring (Ratatouille)

Stichting Gastronomische Hoofdstad organiseert in Haarlem vier keer een THT (Ten Minste Houdbaar Tot) Diner. De diners worden gehouden in Haarlem bij De Dakkas, Hotel Van der Valk en twee keer in het Nova College.

De diners vinden plaats tijdens de Week van de Duurzaamheid van 7 tot en met 10 oktober 2019. Veel producten met een Tenminste Houdbaar Tot datum worden weggegooid terwijl deze vaak nog prima te eten te zijn. Dit draagt bij aan een enorme wereldwijde voedselverspilling. De insteek van de THT Diners is om mensen bewust te maken van deze voedselverspilling en dit zo terug te dringen.

Haarlemse chefs

Haarlemse chefs bereiden een diner van producten die uit het assortiment worden gehaald op de THT Datum. Deze producten worden gratis geleverd door de filialen van Albert Heijn Vos. Dragers van de lokale gastronomische cultuur zoals restaurateurs, hoteliers, winkeliers, supermarkteigenaren, bierbrouwers, bakkers, stadsboeren, een bankier en de ambtenaren van de stad Haarlem hebben hiervoor de handen ineengeslagen. Een aantal prominente sprekers komt vertellen en geeft diverse adviezen hoe weggooien voorkomen kan worden.

De mogelijke netto-opbrengsten van het THT diner worden lokaal gebruikt ter ondersteuning van het WK Koken, een multiculturele gastronomische happening in Schalkwijk en naar SMAAK, het restaurant in de Waarderpolder, waar enthousiaste jongeren met een verstandelijke beperking het horecavak leren.

Programma

Maandag 7 oktober aanstaande zal Michelin-chef Jozua Jaring (Ratatouille food and wine) samen met andere lokale vrijwilligers een prachtig diner serveren. Met THT ingrediënten van Albert Heijn Vos wordt gekookt ‘in’ de DAKKAS te Haarlem, een duurzaam restaurant gesitueerd bovenop een parkeergarage, waardoor we met recht kunnen spreken van ‘duurzaam dineren op hoog niveau’.

Dinsdag 8 oktober wordt in Hotel Van der Valk Haarlem Zuid voor 250 gasten gekookt onder het thema ‘Wereldkeuken’. Van der Valk gebruikt ingrediënten die zijn overgebleven uit de keukens van diverse regionale vestigingen van de bekende hotelketen.

Woensdag 9 oktober koken en bedienen studenten van het Nova College. De jongeren en jongvolwassenen worden opgeleid voor het diploma Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie. Dit gebeurt binnen het thema Budget Diners: het koken van een THT diner tegen lage kosten.

Donderdag 10 oktober staat geheel in het teken van koken met THT producten zonder toevoeging van dierlijke producten. Vegetarisch eten bevordert het dierenwelzijn en geeft een lagere druk op het milieu. Om toch aan voldoende eiwitten, vetten, vitamines en mineralen te komen vertellen en demonstreren onze sprekers en chefs hoe dit op een smakelijke wijze voor elkaar te krijgen.