Restaurant Elea wint kookwedstrijd 'helden van de herfst'

Restaurant Elea wint kookwedstrijd 'helden van de herfst'

Restaurant Elea uit Rijswijk heeft met chef Afroditi Lamprianidou de kookwedstrijd 'Helden van de Herfst' op haar naam geschreven. Op de borden van de tien deelnemers hadden paddenstoelen een hoofdrol.

Paul Fagel en Ferry van Houten hadden zitting in de jury van de kookwedstrijd Helden van de Herfst. De wedstrijd – dit jaar voor het eerst -is een initiatief van Green Mushroom Farm (GMF) en werd gehouden bij restaurant Het Konings Huys in Delft.

Tien kandidaten kookten met paddenstoelen in Delft. Op het bord zag de jury onder meer King Oyster, Enoki and Shimeji.

kookwedstrijd helden van de herfst
Het winnende gerecht van Elea uit Rijswijk met een roos van gerookte King Oyster.

De jury koos het gerecht van Afroditi Lamprianidou, werkzaam bij restaurant Elea van Takis Panagakis en Bibi Kruyp, als winnaar.

Volgens juryvoorzitter Paul Fagel had Afroditi Lamprianidou de opdracht goed begrepen en een top wedstrijdgerecht gemaakt. Restaurant Calva uit Nootdorp eindigde als tweede en Isa Bakker van het ROC Mondriaan in Den Haag mocht de derde prijs in ontvangst nemen.

Wat kookte de winnaar?

Takis Panagakis laat weten wat Afroditi de jury presenteerde. ‘Ze maakte een gerecht geïnspireerd op beef wellington. Met een roos van gerookte King Oyster met dry-aged knolselderij, duxelles van paddenstoel met Griekse suneli specerijen. Bulgur met paddenstoel en verse kruiden, een boeket van Enoki paddenstoel en een essence van paddenstoel met suneli olie. Als side dish; paddenstoel kroepoek met gel van paddenstoel, emulsie van suneli specerijen en gepekelde Shimeji en geraspte Metsovone kass, een gerookte Griekse kaas uit Metsovo.’