Coronavirus: horeca schenkt massaal aan voedselbanken en ziekenhuizen

Coronavirus: horeca schenkt massaal aan voedselbanken en ziekenhuizen

Houdbare én verse producten, waar de horeca de komende weken toch niks mee kan, worden door de branche massaal weggegeven. Met name voedselbanken, ziekenhuizen en bejaardentehuizen krijgen flink wat donaties van de horeca. 'Dat komt goed uit, want door het hamsteren in de supermarkten, ontvingen we al minder.'

De Bredase afdeling van Koninklijke Horeca Nederland, was er als één van de eersten bij om de daad bij het woord te voegen tijdens de crisis die de horeca treft in verband met het coronavirus.

Vrij snel na de beslissing van de overheid om alle horecagelegenheden te sluiten, besloot KHN Regio Breda voedsel te doneren aan het lokale ziekenhuis en de voedselbank. Het ziekenhuis heeft echter een eigen voedselvoorziening en kon het eten niet aannemen in verband met voedselveiligheid. Daarom is maandag 16 maart de actie uitgebreid naar andere hulpbehoevenden en meerdere voedselbanken. 'Enkele honderden kilo's voedsel', aldus de regionale afdeling van KHN.

Zwolse ondernemer roept op tot donatie

Arjan Broekman, voormalig Meest Markante Horecaondernemer Nederland en eigenaar van het Wijnhuis in Zwolle, roept zijn Overijsselse collega's op voedsel te doneren aan de voedselbanken.

Aan De Stentor laat hij weten: 'Door het gehamster van mensen is er een tekort ontstaan bij voedselbanken. En door het besluit van het kabinet zitten horecaondernemers vrij plotseling met een behoorlijk overschot aan voorraad. In ons geval: vers producten als melk, vlees, eendenborst, vis, vruchtensappen, groente en fruit. Ik ga dus morgen meteen een paar keer op en neer naar de voedselbank en roep collega’s op het zelfde te doen.'

Ook in het zuidelijkste puntje van Nederland wordt gedoneerd. Ondernemer Hank van der Vleuten, van 't Hijgend Hert in Vijlen laat op Facebook weten alle groenten te doneren aan de Voedselbank in Vaals. Een hard gelag voor de Limburgse ondernemers. Voor het eerst in 17 jaar, waarin 't Hijgend Hert 365 per jaar open was, moet het boscafé sluiten.

'Het is ze gegund, maar liever anders gezien'

Ook Eethuys De Generaal in Baarn doneert haar hele voorraad aan de lokale voedselbank. 'Het is ze gegund', zegt ondernemer Ruud Bouwman tegen het Noord-Hollands Dagblad. 'Maar we hadden het natuurlijk liever anders gezien.'

Heerenveense horecabedrijven schenken hun voorraad aan regionale zorginstellingen en de voedselbank. 'We zitten  allemaal in mineur, maar willen aan dit negatieve nieuws toch een positieve draai geven', aldus Christel Koning, van KHN Heerenveen, tegen de Leeuwarder Courant.