Asperges in de hoofdrol bij wedstrijd Hottest Chef

Asperges in de hoofdrol bij wedstrijd Hottest Chef
Winnaar Bart Vervest

De culinaire wedstrijd die Tabasco begin van het jaar uitschreef en vervolgens online werd voortgezet, heeft een winnaar opgeleverd. Bart Vervest uit Valkenswaard werd door de professionele jury verkozen tot Hottest Chef met zijn gerecht 'Gegrilde Brabants wit goud'.

Het publiek koos Martijn Jansen (38) uit Thorn met ‘Provincie met pit’ tot favoriet uit de vijf finalisten. De twee Chefs zullen in 2021 afreizen naar Avery Island (USA) voor een inspiratiereis naar de Tabascofabriek. Zij ontvingen 1,5 meter cheque uit handen van Helen Shackleton, brand manager Tabasco bij Bickery Food Group.

Winnaars

Om de finale te winnen, moesten deelnemers een videopitch van één minuut maken, waar het publiek op kon stemmen en die de vakjury meenam in het eindoordeel. Het werd een nek-aan-nek race tussen de Chefs Martijn Jansen en Bart Vervest waar uiteindelijk Martijn met ruim zestienhonderd likes op zijn video als winnaar uit de bus kwam. Bart volgde op de voet maar kon zich verheugen als winnaar bij de vakjury. Het thema ‘Spice Up Your kitchen’ werd helemaal benut met de twee aspergegerechten die geheel voldeden aan de voorwaarde van het gebruik lokale producten.

Juryrapport

Beide winnaars kregen een uitstekend juryrapport.  Bart Vervest, tot voor kort werkzaam bij Grand café Markt 14 Valkenswaard won met zijn  gerecht Gegrilde Brabants wit goud, malse zult en een condiment van Tabasco Jalapeño. 'Bart heeft de opdracht van dit jaar uitstekend omarmd en maakte daarmee indruk op de vakjury. Hij heeft goed gebruik gemaakt van lokale producten en leveranciers en combineerde de gekende asperges met een niet voor de hand liggend maar uiterst origineel ingrediënt: zure zult. Het detail dat de zure zult afkomstig is van een familiebedrijf liet de jury niet ongemoeid. De keuze van Bart om dit gerecht een oppepper te geven met Tabasco Green toont dat hij een goede culinaire kennis heeft en begrijpt hoe je subtiel met pit een gerecht kunt versterken.'

Provincie met pit

Hottest chef
Winnaar Martijn Jansen

Martijn Jansen – Werkzaam als culinair specialist bij Devapo food processings machines maakte het gerecht 'Provincie met pit', bestaande uit Panna cotta van asperge, -18c pikante eidooier, gemarineerde slakjes,  BBQ asperge, tartaar Hereford rund, haring kaviaar, peterselie crème en asperge cake.

'Met de inzending ‘De provincie met pit’ heeft Martijn op twee fronten indruk gemaakt op de vakjury. Hij heeft door in hoge mate gebruik te maken van leveranciers en producenten uit zijn directe omgeving op smakelijke wijze getoond wat zijn streek te bieden heeft en hoe dit in een spannend gerecht gecombineerd kan worden. Daarmee heeft hij ook het thema van deze editie van de hottest chef competitie uitstekend verwerkt. Daarnaast toont zijn gerecht een gedegen kennis van het gebruik van de verschillende hot sauces en de culinaire mogelijkheden om een gerecht genuanceerd in smaak en spanning op te hogen.'

Vakjury

Omdat de gehele wedstrijd op veilig afstand heeft moeten plaatsvinden, was het een grote uitdaging voor de juryleden om de receptuur en de kandidaten te beoordelen. De organisatie spreekt daarom grote waardering uit voor Jord Althuizen (Smokey Goodness), Felix Wilbrink (Telegraaf), Lars Drost, (Ciel Bleu**), Sharon van Lokhorst (Favor Flav) en Tabasco’s Corporate Chef Gary Evans.