Lekker 2021 is geen ranglijst maar ode aan de horeca

Lekker 2021 is geen ranglijst maar ode aan de horeca

Restaurantgids Lekker 2021 bevat geen ranglijst van de top 100 beste restaurants van Nederland. Het magazine dat maandag 26 oktober is gelanceerd is een ode aan de horeca. Er staan wel 500 restaurantrecensies in met daarbij eventueel de vermelding 'Top 100'.

'De horeca heeft door corona zo lang stil gestaan - en staat nu weer stil - dat het voor ons, het team van Lekker 500, onmogelijk was een correct inspectieseizoen te draaien. Daarom een editie zonder ranking, uit respect voor de horeca die aan het overleven is. Een speciale editie waarin een podium wordt geboden aan restaurateurs.'

Vorig jaar stond Inter Scaldes op nummer 1, De Librije op 2 en Tribeca in Heeze op 3. Deze restaurants hebben nu enkel nog het 'label' top 10 achter hun vermelding staan. Dit is ook het geval bij restaurants die vorig jaar in de Top 100 stonden. Ook dit wordt wel vermeld, zonder een positie weer te geven. En net als vorig jaar staan er feitelijk 9 bedrijven in de top 10, omdat de vierde plek, gereserveerd voor De Leest, leeg bleef omdat chef Jacob Jan Boerma stopte met dit restaurant.

Alle nog bestaande restaurants uit de gids van 2020 hebben een plek gekregen in de nieuwste editie. Bij het ter perse gaan ervan was 6% van de 500 beste restaurants van Nederland (noodgedwongen) gestopt, en dit percentage blijft oplopen.

Dat er geen ranglijst in staat wil niet zeggen dat er niet geproefd is. Voor de lockdown in maart en in de zomer zijn veel restaurantbezoeken afgelegd. 'Maar de omstandigheden maakten het onmogelijk een objectief beeld te vormen van sfeer, inrichting, bediening, gastvrijheid en keukenpeil. Wij buigen het hoofd uit respect voor de ongekende creativiteit en veerkracht van de horeca.

61 nieuwe namen in Lekker 2021

Er is aanvullend een selectie van 61 restaurants door de redactie opgenomen, geselecteerd uit tips die werden gegeven door de 500 restaurateurs, 51 inspecteurs en uit honderden reacties van lezers. De restaurantbeschrijvingen van dit jaar geven een duidelijk beeld van de impact van corona op de bedrijven.

Hoofdredacteur Annelies Pijper liet afgelopen zomer al weten dat de Lekker gids voor 2021 vanwege corona er anders uit zou gaan zien.

Annelies Pijper, Lekker 2021
Annelies Pijper

Ze hoopt volgend jaar weer een 'gewone' editie uit te kunnen brengen. 'Ik hoop dat deze speciale editie mensen inspireert om - als dat weer mag - volop uit eten te gaan. Diners voor thuis te bestellen of andere initiatieven van creatieve ondernemers te omarmen.'

De Lekker gids voor 2021 is online te bestellen voor 14,99 euro. Lekker is overigens de enige gids die dit jaar 'gewoon' verschijnt. Gault Millau en Michelin besloten te wachten met het uitbrengen van hun gidsen.