De Vijf Sinnen: 'Door met andere horeca-invulling na overlijden Kevin Wilks'

De Vijf Sinnen: 'Door met andere horeca-invulling na overlijden Kevin Wilks'
Kevin Wilks met zoon Joost

Daniëlle Buijs, gastvrouw en eigenaresse van De Vijf Sinnen in het Friese Weidum, nam op 1 augustus 2021 afscheid van haar man en chef-kok Kevin Wilks, met wie ze 26 jaar lang het door Michelin getipte restaurant runde. Na zijn overlijden koos ze voor een hele andere horeca-invulling van de zaak.

Ze besloot in haar restaurant te gaan werken met 'pop-up chefs'. 'Kevin is niet te vervangen, maar met wisselende chefs kunnen we een totaal nieuw concept brengen.' De eerste avonden voor de lockdown bleken een succes. Daarnaast werd nog een compleet andere inkomstenbron bedacht. 'Ik verhuur nu de zaal Veldzicht voor uitvaarten, omdat mijn eigen man daar zo'n mooi afscheid had.' Ze vertelt er openhartig over.

Ziekte Kevin Wilks

Kevin Wilks was hartpatiënt. De artsen gaven hem nog maar kort. 'De laatste 5 jaar hebben we het daarom zo goed mogelijk samen gedaan. We zijn van tien, naar zes tafels gegaan en hebben de openingsdagen beperkt van donderdag naar zondag.' In de vakanties was er echt tijd met het gezin. Buijs vervolgt: 'We wisten dat Kevin ziek was, maar hij gedroeg zich er niet naar.' Over wat er met de zaak zou gebeuren mocht Wilks komen te overlijden, werd niet besproken. 'Mijn man was ervan overtuigd dat hij het zou overleven, dus het was een lastig onderwerp om aan te snijden.' Tot 14 dagen voor zijn overlijden, ging hij door met het restaurant. 'Het was zijn passie en hij werkte er graag. Op het einde had hij nog maar 15 procent hartpompfunctie.'

Afscheid met gasten

De lockdowns betekende voor het gezin quality time samen. Toen met beperkte coronamaatregelen de zaak in de zomer weer open mocht, werden de vaste gasten uitgenodigd om te komen eten van de tijdelijke menukaart die toen in het leven was geroepen. 'Dit werden hele mooie, persoonlijke avonden. We wisten toen nog niet dat dit voor Kevin het afscheid was van veel vaste gasten.'

Daniëlle Buijs

Andere invulling

'Een maand na zijn overlijden, heb ik een plan bedacht hoe het verder moest met de zaak.' Het verkopen van het restaurant, dat kort daarvoor was afbetaald, overwoog ze niet. 'We wonen boven de zaak, onze zoon is hier geboren. Het zou te veel veranderingen betekenen: het gemis van Kevin, maar dan ook het verlies van mijn baan én ons huis.' Een andere invulling was dus noodzakelijk.

Pop-up chefs

Buijs besloot koks uit haar netwerk te benaderen met ieder een andere expertise. Zo werd er een wildavond georganiseerd met een pop-up chef, maar ook een vis-, lokaal- en biologische avond. 'Corona gooit nu roeit in het eten, maar we hadden een planning gemaakt met iedere twee à drie weken een andere chef.' Zo stond er ook nog een thema-avond met sushi en Mexicaans op de planning. 'We vinden het leuk om zoveel mogelijk verschillende chefs aan te trekken. Zo bedien je steeds een andere doelgroep, wat het voor ons ook een leuke uitdaging maakt. Maar ook de vaste gasten blijven komen, ondanks dat Kevin er niet meer is.'

Restaurant De Vijf Sinnen

Uitvaart

Naast de pop-up avonden, besloot Buijs ook uitvaartcentra in de omgeving te benaderen. 'We hebben een prachtige zaal met uitzicht over de landerijen. We hebben hier zo'n mooi afscheid voor Kevin kunnen houden. Ik vind het heel mooi dat ik dit ook voor andere nabestaanden mag organiseren.'

Vaste groepen

De zaak wordt - wanneer de coronapandemie dit weer toelaat - ook ingezet voor de vaste groepen die De Vijf Sinnen al had. Ze werkt hiervoor samen met chef Wim Teeuw die een cateringbedrijf heeft. 'Zo kunnen we toch onze vaste groepen verzorgen.'

Vennoot

De zoon van Wilks en Buijs besloot recent ook om in de zaak te stappen. 'Hij heeft een technische opleiding gedaan en we hebben hem altijd de keuze gegeven om dat te doen waar hij blij van wordt. Maar hij mist de gasten en wordt nu dus mijn vennoot', vertelt Buijs trots. 'Zo kunnen we toch samen ons familiebedrijf voortzetten.'