'Horeca Utrecht achter bij andere steden

'Horeca Utrecht achter bij andere steden

Het horeca-aanbod in Utrecht blijft kwalitatief en kwantitatief achter bij andere steden. Er zijn te weinig hotelbedden, te weinig sterrenrestaurants en te weinig echte vernieuwende horecaconcepten in de stad, terwijl Utrecht juist veel relatief welgestelde, jonge en creatieve inwoners heeft.

Dit althans schrijven de Burgemeester en Wethouders van Utrecht in een voorstel aan de raad om de horeca een flinke impuls te geven. Er moeten meer horecabedrijven en restaurants in de wijken komen en meer terrassen in de binnenstad.

Net als in andere grote steden wil het college sluitingstijden voor restaurants vaststellen, zodat wijkbewoners niet bang hoeven te zijn dat een horecavestiging veel nachtelijke overlast zal veroorzaken.

Amsterdam telt 48 horecabedrijven op 10.000 inwoners en Maastricht 45. Den Haag heeft er 35, Rotterdam 30 en ook in Nijmegen is het aantal horecavestigingen op elke 10.000 inwoners met 28 hoger dan in Utrecht, dat er 26 heeft. In totaal telt Utrecht 750 zaken. Dat zijn er weliswaar veel meer dan 15 jaar geleden, maar het aantal Utrechters en het aantal mensen dat Utrecht bezoekt is veel harder gegroeid, aldus de gemeente.

Utrecht wil minder cafés en discotheken in het centrum en veel meer daghorecazaken en restaurants. B en W willen horeca in winkels een kans geven en ook meer ruimte maken voor lunchgelegenheden bij hotels en musea. Dancings en loungeclubs, die de hele nacht open zijn, moeten verkassen naar nieuwbouwgebieden als Leidsche Rijn.

Foto: Lex van Lieshout, ANP