FNV: Horecaleerlingen dupe van cao-loze tijd

FNV: Horecaleerlingen dupe van cao-loze tijd

Het uitblijven van een nieuwe horeca-cao heeft volgens FNV Horeca nadelige gevolgen voor horecaleerlingen. Ze kunnen er volgens de vakbonk qua salaris tot 20 procent per maand op achteruit gaan.

Tijdens de cao-loze periode zijn de wettelijke regels van kracht. Werkgevers mogen leerlingen nu bijvoorbeeld het wettelijk minimumloon betalen. Een 19-jarige leerling houdt dan aan het eind van de maand bijna 160 euro minder over, stelt FNV Horeca.

Milen van Boldrik, sectorbestuurder FNV Horeca, adviseert leerbedrijven wel een beloning te hanteren zoals omschreven in de cao horeca 2010-2012. ‘Het duperen van leerlingen leidt tot een verslechtering van het imago van de horeca. Juist de leerlingen zijn de toekomstige vaklieden die de branche zo hard nodig heeft’, alus Van Boldrik.

Dat leerlingen in de horeca hard nodig zijn blijkt uit onderzoek. Gekwalificeerd personeel krijgen en behouden is van groot belang, nu de concurrentie op de arbeidsmarkt groeit. Het niet afsluiten van een goede cao lijkt wellicht een besparing op de korte termijn, maar in de toekomst snijden werkgevers zich in de vingers, omdat de horeca niet meer aantrekkelijk is voor werknemers, meent FNV.