Rookverbod in horeca leidt tot minder hartinfarcten

Rookverbod in horeca leidt tot minder hartinfarcten

Het rookvrij maken van de horeca heeft in Schotland en Ierland een drastische terugloop in het aantal hartinfarcten veroorzaakt. Stivoro hoopt op eenzelfde gevolg in Nederland.

Sinds roken in Schotse horeca in maart 2006 verboden werd, is het aantal hartinfarcten in het land met 17 procent gedaald, zegt StOPIT, de Schotse tegenhanger van Stivoro.

Voor het verbod daalde het aantal hartaanvallen in Schotland met slechts drie procent per jaar.

In Ierland daalde het aantal infarcten met ruim tien procent in het eerste jaar na het verbod in maart 2004, meldde Reuters eerder al.

‘Ook Nederland mag dit soort effecten verwachten als vanaf 1 juli 2008 de rookvrije horeca een feit zal zijn’, zegt Lies van Gennip van Stivoro.

‘Het is goed dat Nederland meegaat in de Europese stroom van rookvrije horeca. Dit onderzoek bewijst dat er resultaat valt te boeken.’

Zie ook: