De visafslagen zetten in 2009 273 miljoen euro om, in 2008 was dat 295 miljoen euro. Het aantal aangevoerde kilo’s vis ligt daarentegen fors hoger; het volume steeg van 86.500 ton in 2008 naar 92.550 ton in 2009. Opmerkelijk is dat deze hoeveelheid vis door een kleinere vloot is aangevoerd. Het aantal in Nederland aanvoerende kotters is in 2009 met 35 afgenomen. De aanvoer van Noordzeegarnalen steeg in 2009 met 20 procent, maar leverde de vissers wel 20 procent minder op.
‘Gemiddeld liggen de prijzen die voor vis en garnalen betaald zijn lager dan in 2008. Voor schol, de belangrijkste vissoort in volume, werd 50 eurocent per kilo minder betaald. Ook de grote maten tong, griet en tarbot, die bestemd zijn voor de restaurants, lieten een forse prijsdaling zien’, aldus Johan van Nieuwenhuijzen, voorzitter van het Nationaal Overleg Visafslagen.
De verwachtingen voor het komend jaar zijn gunstig. ‘Vissers zijn volop aan het investeren in duurzame visserijmethoden. Er is wat dat betreft het afgelopen jaar veel gebeurd. Op de Nederlandse visafslagen wordt nu ook door verschillende vissers MSC-gecertificeerde vis aangevoerd.
De volgende stap is het actiever benaderen van de markt met aantrekkelijke concepten ontwikkeld rondom het idee van verse vis van dichtbij. Wij spelen daarmee in op de trend van toenemende interesse voor eerlijk geproduceerde producten, waarvan de herkomst niet te ver weg ligt. De resultaten daarvan worden dit jaar zichtbaar. De inspanningen moeten leiden tot een betere prijs voor de aangevoerde vis.’ aldus Van Nieuwenhuijzen.