Nederlander verwerft Michelinster voor Ierland

Nederlander verwerft Michelinster voor Ierland

De Nederlander Martijn Kajuiter, chef van het Cliff House Hotel in Ardmore in Ierland heeft een Michelinster ontvangen. Uniek, omdat het restaurant nog geen twee jaar open is en het is dit jaar het enige nieuwe Ierse restaurant dat deze bekroning ontvangt van Michelin.

Martijn Kajuiter reageert vanuit zijn vakantieadres in Egypte als een gelukkig man. ‘Een absolute verrassing dat we 18 maanden na de opening een Michelinster mogen ontvangen.

In Ierland is maar een handjevol restaurants met een ster, die vrijwel allemaal in Dublin zitten. Daarbuiten is er niets. Jammer, maar voor ons nu extra uniek. Bijzonder aan ons restaurant is dat we maximaal met Ierse producten werken. Dus deze ster is ook een enorme impuls voor onze locale leveranciers.’

‘Door de ster is ook het vertrouwen in onze culinaire koers behoorlijk gestegen. Nog altijd blijkt er voor kwaliteit en identiteit een markt te zijn, vooral in zware economische tijden – en Ierland heeft het erg zwaar - staat dat onder druk.’

Michel van der Kroft

Collega Michel van der Kroft, chefkok van restaurant ’t Nonnetje, verbleef in het voorjaar bij Kajuiter en kan de beslissing van Michelin ‘alleen maar toejuichen. Dat Martijn en zijn team met heel hard werken in zo'n korte tijd dit succes hebben weten te bereiken is een grote prestatie.’

Streekproducten

Martijn Kajuiters,voorheen chef van De Kas, verblijft sinds 2007 in Ierland. Het hotel opende het jaar erop, in mei 2008. ‘It has been a very rocky road,’ zegt Kajuiter in The Irish Times. Hij werkt in het restaurant bijna alleen met Ierse producten, het liefst uit de eigen omgeving.

Naast de Nederlandse chefkok is ook de manager een Nederlander. Hij – Adriaan Bartels - woont echter al langer in Ierland; 25 jaar.

Dublin

Het restaurant van Martijn Kajuiters is nu een van de slechts zes Ierse restaurant met een Michelinster. Er is slechts één restaurant met twee sterren. De zaken met één ster zijn Chapter One, L’Ecrivain, Thornton’s en Bon Appetit, alle vier gevestigd in Dublin en in Belfast zit Deanes.

Bekijk een video van Martijn Kajuiter over koken in Ierland