Pim Veen van 't Nonnetje* wint Gouden Garde

Pim Veen van 't Nonnetje* wint Gouden Garde

Leerlingkok Pim Veen, werkzaam bij 't Nonnetje in Harderwijk, heeft op 2 november de Goude Garde, de kookcomeptitie voor jonge chefs bij Hakvoort Professional in Emmeloord, gewonnen.

Pim Veen is leerling van Deltion College in Zwolle en loopt momenteel stage bij ’t Nonnetje in Harderwijk was erg overdonderd. ‘Super’ vond hij zijn winst. Twee leerlingen van ROC Amsterdam kwamen op het erepodium terecht. Simon Wessemius eindigde als tweede en Edwin Sander kreeg de derde prijs.

Veen was volgens de jury onder leiding van Meesterkoks Wynand Vogel en Constant Fonk de beste omdat hij zich goed aan de drie wedstrijdopdrachten had gehouden. ‘Hij heeft goed op smaak gekookt en zijn cuission was bij alle gerechten goed’, vond de jury. Alleen met het dessert had hij zich te makkelijk er vanaf gemaakt.

Op de finaledag van De Gouden Garde kookten de zes deelnemers die op de twee voorafgaande dagen als beste waren geëindigd met producten uit een mystery box. Ze kregen de opdracht om in tweeeneenhalf uur drie gerechten te bereiden. Het voorgerecht moest een klassieke omelet met zeevruchten en saus zijn. Het hoofdgerecht tamme konijnenrug en het dessert diende krokante appel bevatten.

60 eieren

Geen enkele van de ze finalisten slaagde erin een klassieke omelet te bakken. ‘De jury is teleurgesteld. Een omelet is baveux van binnen en blank van buiten. Ga oefenen en lees het boek ‘Brieven aan een jonge chef’. Wie geen omelet kan bakken is geen goede chef’, vond Fonk na afloop. De finalisten gebruikten circa 60 eieren om twee voorgerechtjes met ei te maken. Verbazing alom bij de jury.

Gefileerd konijn

Ook de opdracht met de konijnenrug bleek een lastige. Slechts twee deelnemers serveerden gaar, wit konijnenvlees. De winnaar had als enige het vlees op het karkas gebraden. Jurylid Paul van Staveren van Sonoy in Emmeloord: ‘Jammer dat jullie het konijn naar de filestijnen hebben geholpen. Waarom hebben jullie het vlees direct gefileerd? Waarschijnlijk zijn jullie bang geweest dat het vlees zou doorslaan. Braad op het karkas dan is het ook herkenbaar als konijnenvlees.’

Naast de opbouwende kritiek was er van jurylid en Meesterkok Gerrit Greveling ook een opsteker voor de deelnemers. Hij prees de inzet van de finalisten. ‘Jullie hebben hard gewerkt en goed je best gedaan.’

De organisatie van de Gouden Garde was wederom in handen van Hakvoort Horeca. De wedstrijd voor leerlingkoks vond voor de zeven keer plaats tijdens de Horecafair, de tweejaarlijkse huisbeurs van Hakvoort Professional.