Andaz Amsterdam schenkt videokunst aan musea

Andaz Amsterdam schenkt videokunst aan musea

Voor het derde jaar op rij heeft Andaz Amsterdam Prinsengracht tijdens Art Rotterdam Projections een videowerk laten selecteren door een internationale jury en in gezamenlijk eigendom geschonken aan het Stedelijk Museum Amsterdam en De Hallen Haarlem.

Het videokunstwerk The Sophisticated Neanderthal Interview van Nathaniel Mellors is uit een zestal andere genomineerde werken gekozen en aangekocht door The Mind's Eye, een verband van Paul Geertman en Marcel Wanders.

Werken die in eerdere jaren werd geschonken zijn: Meiro Koizumi, Defect in Vision in 2013 en Erkka Nissinen, Tilaa massa tilassa massa litassa maalit: ali tila in 2014.

Hotelcollectie

Naast de schenking heeft Andaz Amsterdam tevens een werk dat door de jury werd geselecteerd voor de eigen hotelcollectie verworven. Het werk van Cécile B. Evans, Hyperlinks Or It Didn't Happen, zal binnenkort in het hotel te zien zijn.

Voor de selectie van de videowerken heeft Andaz Amsterdam dit jaar de Engelse topcurator Tom Morton aangetrokken als voorzitter van de jury. Morton is tevens schrijver, en freelance auteur voor Frieze magazine. Daarnaast bestaat de jury uit: Nick Pritzker – namens Hyatt Hotels Corporation en Xander Karskens, conservator hedendaagse kunst bij Frans Hals Museum/De Hallen, Haarlem.

Eerste ter wereld

|Andaz Amsterdam Prinsengracht is het eerste hotel ter wereld dat zich uitsluitend concentreert op videokunst en een permanente collectie van ruim veertig videowerken vertoont op schermen in de lobby, gangen en hotelkamers.

Kunstverzamelaar en eigenaar van het hotel, Paul Geertman, is trots op de werken die door schenkingen vanuit The Mind's Eye de collecties van Nederlandse musea hebben verrijkt. 'Zowel de geschonken videowerken in 2013 van kunstenaar Meiro Koizumi als in 2014 van Erka Nissinen hebben een zeer uitgesproken beeldtaal en zijn gemaakt door jonge kunstenaars die sindsdien internationaal veel erkenning hebben gekregen', aldus Geertman.