Het is tijd voor no waste in de horeca

Het is tijd voor no waste in de horeca

We gooien als consumenten voor zo'n € 2,5 miljard aan voedsel weg. De horeca gooit 51.000 ton aan voedsel weg. Het is tijd voor no waste in de horeca.

We gooien als consumenten voor zo’n € 2,5 miljard aan voedsel weg. De horeca gooit 51.000 ton aan voedsel weg. Het is tijd voor no waste in de horeca.

De overheid roept dan ook al jaren dit probleem te willen terugdringen. Toch komt het er niet zo van. En dat is een doorn in het oog van cateraar Bob Hutten. Het wordt tijd voor no waste in de horeca! Hij stroopte zijn mouwen op en bouwde De Verspillingsfabriek. Deze fabriek verwerkt vlees en groente die ‘over’ zijn van de supermarkten, telers, tuinders en producenten tot hoogwaardige soepen, ragouts, sauzen en maaltijdcomponenten. En dat is niet het enige. Hutten wil het thema voedselverspilling echt op de kaart zetten. Ook bij cateraars en hun opdrachtgevers. Die laatsten moeten beter gaan leren bestellen. Dus bestellen voor honderd personen als ze ook zeker weten dat er honderd komen. En ze moeten af van het idee dat een buffet er altijd overvloedig uit moet zien.

Het past bij de missie van Maartje Nelissen van The Food Line-up. Zij wil dat Nederland in 2020 duurzamer eet. Op een festival is het gebruikelijk dat niets op mag zijn. Nelissen vindt dat onzin. ‘Als wij een festival draaien met 42 ondernemers die 80.000 maaltijden per dag serveren, mogen er best drie of vier uitverkocht zijn om half elf ’s avonds. Dat is beter dan alleen achteraf met een waste-beleid komen.’

Marjon Prummel is hoofdredacteur van Misset Horeca en Misset Catering.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.