Butler Huis ter Duin rooft voor tonnen aan juwelen

Butler Huis ter Duin rooft voor tonnen aan juwelen

De persoonlijk assistent van de eigenaar van Grand Hotel Huis ter Duin in Noordwijk heeft jarenlang juwelen gestolen van hotelgasten. Hij kreeg de juwelen in bewaring of om te laten reinigen bij een juwelier, liet kostbare edelstenen vervangen door glas en verkocht de echte voor in totaal honderdduizenden euro's. De man is op staande voet ontslagen en zit in voorlopige hechtenis.

Marcel J. uit Noordwijk, persoonlijk assistent van hoteldirecteur en -eigenaar Marjan Noorlander, roofde vooral juwelen van in het hotel logerende familie en vrienden van de eigenaren, schrijft De Telegraaf, die het verhaal vandaag naar buiten brengt.

Van de persoonlijke gasten van de hotelfamilie kreeg hij regelmatig dure juwelen in handen, om in de kluis te bewaren of bij een juwelier te laten reinigen. Vervolgens liet hij de diamanten en andere edelstenen in de armbanden of colliers vervangen door goedkoop glas en verkocht de edelstenen. In de loop van tien jaar heeft hij zo voor honderdduizenden euro's in eigen zak gestoken.

Grote voet

De butler leefde ook op opvallend grote voet, zegt een bron in De Telegraaf. 'Zo zette hij regelmatig de bloemetjes buiten in het ultraluxe Burj Al Arab-hotel in Dubai. Daar huurde hij dan een suite.'

De man liep tegen de lamp toen hij een duur collier te koop aanbood bij een juwelier die het sierraad herkende, omdat hij het zelf had verkocht. Navraag bij de oorspronkelijke eigenaar wees uit dat deze de halsketting helemaal niet wilde verkopen, waarna J. hiermee werd geconfronteerd en bekende. Hierna lieten andere gasten van de hoteleigenaren die de voorbije jaren in Huis ter Duin verbleven hun juwelen controleren, waarbij bleek dat bij meerdere kettingen en armbanden de edelstenen waren vervangen door glas.

Ontslagen

De butler is op staande voet ontslagen en zit in voorlopige hechtenis. Commercieel directeur van Huis ter Duin Stefan Stokkermans wil niet ingaan op de zaak, omdat deze volgens hem een privé-aangelegenheid is en de diefstal niet met het hotel te maken heeft. De verdachte zit in volledige beperking, volgende maand begint de strafzaak.

Volgens Stokkermans is J. nooit willekeurige hotelkamers binnengegaan om daar spullen van gasten te ontvreemden, hij deed het alleen met juwelen die door vrienden en familie van de eigenaren bij hem in bewaring waren gegeven.

Bekijk het Dossier Veiligheid met artikelen en tips rondom diefstal door personeel, wat mag en kunt u doen?