Eerste visuals uitbreiding St. Gerlach

Eerste visuals uitbreiding St. Gerlach

Oostwegel Collection, zoals het bedrijf van Camille Oostwegel sinds kort officieel heet, is druk met de laatste hand aan de bouw van het nieuwe vergaderpaviljoen en de restauratie van de Hoeve Broers op St. Gerlach. Voor kerst moet alles bouwkundig zijn opgeleverd.

Camille Oostwegel sr. en jr. gaan allebei bijna dagelijks kijken nu de bouw haar voltooiing nadert. Op de bouwplaats zijn dagelijks zo'n 70 bouwvakkers nodig. Alles gebeurt onder toeziend oog van hoofd techniksche dienst van St. Gerlach Bart Kockelkoren.

'In januari 2016 begonnen ging de eerste schep de grond in, op maandag 11 januari 2017 willen we de eerste gasten ontvangen', zegt Camille Oostwegel sr. De bouw was het hele jaar te volgen via een blog op de site van Oostwegel Collection.

Levenswerk

Al in de jaren '90 onderhandelde Oostwegel met het kerkbestuur over de aankoop van de uit 1668 daterende Hoeve Broers, die hij graag bij het landgoed wilde betrekken, maar dat liep stuk.

Voor hem voelt de bouw van het paviljoen maar vooral de restauratie van Hoeve Broers als het voltooien van zijn levenswerk. 'Vroeger molk ik als 8-jarige de koeien op het landgoed. Dat ik nu in mijn eigen geboortedorp dit mag doen op mijn 65e, voelt bijzonder.'

Bij de restauratie werden zeer oude elementen ontdekt, zoals restanten uit de ijzertijd, een middeleeuwse kelder, historische munten en achter lagen pleisterwerk verstopte houten versieringen en vakwerkmuren. Al deze elementen blijven zichtbaar in de nieuwe functie.

Quix

In de hoeve komen straks zes break-out en vergaderruimtes, een winkel met producten van het landgoed en een koffie- en lunchroom, Quix. Vernoemd naar de laatste burgemeester van Houthem, die ooit in de hoeve woonde.

Achter de hoeve verrijst een moderne eventlocatie, ontworpen door Francine Houben van Mecanoo in Delft. De wanden bestaan uit hout en glas, het gebogen dak hangt 6 tot 8 meter over en is in dezelfde kleur uitgevoerd als de mergelstenen van de hoeve.

Het paviljoen krijgt drie koppelbare zalen, een eigen banquetkeuken en is voorzien van de modernste technieken. Ook heeft de grote zaal een deur en vloer die het binnenrijden van een auto mogelijk maken, voor bijvoorbeeld presentaties van een nieuw model.

Vóór kerst

De bouwkundige oplevering van zowel paviljoen als hoeve is voorzien vóór kerst. 'Dan hebben wij nog een week of twee om in te richten, op 11 januari is de opening.' Rond de twee nieuwe panden wordt het landgoed opnieuw ingericht. Ook is de parkeerplaats bij het paviljoen uitgebreid tot 250 plekken en is de weg verbreed zodat er 7 touringcars kunnen staan.

'Er is niet zoiets als dit in deze regio. Grote eventlocatie in de natuur, in combinatie met een hotel. We zijn daarin uniek.' Dat er genoeg vraag is, weet Oostwegel. 'Er staat nu alweer een maand een tent op het landgoed. Een tijdelijk paviljoen om aan alle vraag te voldoen.' Ook herinnert hij zich ooit de presentatie van een nieuw automodel. 'Die fabrikant liet voor een miljoen gulden een tent bouwen. Het maakte hem niet uit wat het kostte, het moest hier.'

Oostwegel investeert €10 miljoen in de bouw en hoopt uiteindelijk €5 miljoen per jaar extra omzet te genereren. Niet alleen binnen de twee nieuwe locaties, maar ook als spin-off daarvan. Bijvoorbeeld door extra kamerverhuur in de andere hotels bij grote evenementen.