Gert-Jan Cieremans kookt voor Rotterdamse oesterzwammen

Gert-Jan Cieremans kookt voor Rotterdamse oesterzwammen

Gert-Jan Cieremans, chef van Cottontree Mer (voorheen Seinpost*) in Scheveningen kookt op Gastvrij Rotterdam 2017 voor RotterZwam. Waarom?

Topchefs Gert-Jan Cieremans van restaurant Cottontree Mer en Eduard Roesdi van Indonesia Satu koken op Gastvrij Rotterdam met oesterzwammen. De kookdemonstraties zijn een steun in de rug voor de Rotterdamse stadsboer RotterZwam. Dit bedrijf liep roetschade op door de brand in het voormalige Tropicana aan de Maas in mei 2017.

De culinaire hulpactie is samen met Gastvrij Rotterdam en Ahoy op touw gezet door Nico Dingemans. Dingemans is schrijver van het boek From Farm to Fork in the Netherlands en hij doneert 40 procent van de verkoop van het boek op Gastvrij Rotterdam aan RotterZwam.

Nico Dingemans: ‘RotterZwam is een bijzondere urban farm die heerlijke gezonde oesterzwammen kweekt met een positieve impact op de voedselketen en een voorbeeld op het gebied van no-waste. Mijn interesse werd tijdens de vorige editie van Gastvrij Rotterdam gewekt toen ik hoorde dat de zwammen gekweekt worden op oud koffiedik dat met een elektrische bestelbus verzameld wordt bij de lokale horeca.’

‘De zwammen worden vervolgens weer verkocht aan deze restaurants en aan supermarkten in het Rijnmondgebied. Een circulair ecosysteem van processen in het kader van The Blue Economy, waarbij het afval van de één weer grondstof is voor de ander.

Erik van Loo en de Rotterzwam

Tweesterren chef Erik van Loo van Restaurant Parkheuvel maakte speciaal voor het boek From Farm to Fork en signatuurgerecht met zwammen van RotterZwam.

De kookdemonstraties van Gert-Jan Cieremans en Eduard Roesdi vinden respectievelijk 19 en 20 september van 11:00 tot 11:45 uur plaats op het centrale KookPodium van FEG op Gastvrij Rotterdam.

Over Gert-Jan Cieremans

Gert-Jan Cieremans is chef-kok en directeur van restaurant Cottontree Mer in Scheveningen,. Het is een modern restaurant met gerechten met ‘de smaak van de zee’. De AD-recensent voor de Gouden Pollepel beoordeelde Cottontree Mer in 2016 met een fraaie 8,2 als rapportcijfer en het restaurant heeft 14 punten in de Gault&Millau gids. Gert-Jan volgde zijn koksopleiding in Rotterdam en werkte onder andere voor Marriott in de Verenigde Staten, bij Parkheuvel onder Cees Helder, en in 1996 werd hij chef-kok in Seinpost dat 10 jaar achtereen werd bekroond met een Michelinster. Gert-Jan Cieremans van CottonTree Mer

Over Eduard Roesdi

Eduard Roesdi is oprichter van Indonesian Fine Dining en één van de gangmakers van Indonesia Satu samen met collega chefs Agus Hermawan en Gentur Respati. Satu heeft als doel de Indonesische culinaire cultuur wereldwijd te promoten en uit te dragen. Eduard is tevens eigenaar van toko Iboe Tjilik in Leiden. Onlangs kookte Eduard exclusief voor de President van Indonesië in het Kurhaus hotel tijdens diens officiële staatsbezoek aan Nederland.

Zie ook:

Oesterzwammen kweken op koffiedrap van Lebkov

Video: Gert-Jan Cieremans maakt voor Misset Horeca Rode Mul op brood.