GaultMillau 2018: Wijn/spijs specialist van het Jaar Arnold Zwartkruis van Aan de Zweth

GaultMillau 2018: Wijn/spijs specialist van het Jaar Arnold Zwartkruis van Aan de Zweth

Arnold Zwartkruis werkzaam bij sterrestaurant Aan de Zweth in Schipluiden van Joris en Anjeta Peters is door GaultMillau op maandag 6 november in de Jaarbeurs in Utrecht beloond met de titel Wijn/spijs specialist van het Jaar 2018. Volgens GaultMillau kunnen veel bekende sommeliers leren van Zwartkruis. 'Hij kiest vaak wijnen die niet iedereen al kent.'

Jan van Lissum op het podium in Utrecht: 'Arnold Zwartkruis is iemand die introvert is, iemand die rustig is, koel. Niet op de eerst rij zal zitten. Misschien is hij er wel niet. Ik heb hem voor het eerst gezien bij InterScaldes... Telkens ongelooflijk goede combinaties. Bij de Lindehof kreeg je een lastige klus als het gaat om wijnkeuzes. En nu bij De Zweth. Waarom praten we niet meer over mannen als jij? Deze zomer verraste je mij met allemaal wijnen met bloesemtinten. Super. Meestal loop je weg voor de show, maar nu sta je er toch. Van harte!'

Zwartkruis: 'Ik sta hier met heel veel trots, veel dankbaarheid. Super is dit. Dank je wel.' De bescheiden Arnold Zwartkruis was zichtbaar blij met zijn award voor zijn goede combinaties van spijs en wijn.

Veel lof op het podium voor Zwartkruis: 'Het moeten intussen vele tienduizenden mensen zijn die hij een wijnadvies gaf. Arnold werkte jaren bij een van de allerbeste chefs van ons land, Jannis Brevet van Manoir Restaurant InterScaldes. Later ging hij naar De Lindehof van Soenil Bahadoer en daarna naar Aan de Zweth in Schipluiden. Door bij alle 'cheftypische' gerechten de wijnen te selecteren, ontwikkelde Zwartkruis een enorme smaken-bibliotheek. Zelf is hij bijzonder ingetogen. Alles gaat volgens de regels van de hogere etiquette.'

'Maar dan zijn wijnsuggesties. Die vertellen alles over zijn krachtig ontwikkelde smaken-palet. Verwacht geen gehypete wijnstijlen, maar ga gewoon mee met zijn keuze voor de ‘normale’ wijnen. Geen eenvoudige wijnen, maar juist flessen die niet iedereen al kent. Hier ligt zijn grootste kracht. Arnold Zwartkruis drukt zijn eigen stempel op de wijn-spijsbelevenis van een groots restaurant. Veel bekendere sommeliers kunnen veel van hem leren.'

In 2013 maakte Arnold Zwartkruis de overstap van InterScaldes in Kruiningen naar De Lindehof in Nuenen van Soenil Bahadoer en later naar Aan de Zweth in Schipluiden. Volgens GaultMillau drukt Zwartkruis zijn eigen stempel op de wijn-spijsbeleving van grootse restaurants. Toen Soenil Bahadoer de komst van Zwartkruis nar zijn zaak bekend maakte zei hij: ‘Zwartkruis is een ware vakman. Hij straat rust uit en oogt geduldig. Zijn kennis van het vak is enorm. Hij kan echt een goed verhaal vertellen bij een fles wijn. '

GaultMillau

Ieder jaar kent Gault&Millau ter gelegenheid van de verschijning van de nieuwe editie van de Gault&Millau Restaurant- en Hotelgids een aantal awards toe aan horecaprofessionals en -bedrijven die zich op bijzondere manier hebben onderscheiden. De feestelijke bijeenkomst vond plaats in de Jaarbeurs in Utrecht, aan het slot van de openingsdag van de vakbeurs Gastronomie | Fine Food Professional.

Vanaf woensdag 8 november is de nieuwe GaultMillau gids verkrijgbaar in diverse boekhandels  en via internet tegen een verkoopprijs van euro 12,95 (ISSN 2468-015X).

>> Arnold Zwartkruis van Interscaldes naar De Lindehof van Soenil Bahadoer.