Mobiel betalen wint terrein

Mobiel betalen wint terrein

Consumenten betalen steeds vaker met een smartphone. Deze vorm van contactloos betalen, ook wel mobiel betalen, waarbij gebruik wordt gemaakt van een speciale app, groeit volgens Betaalvereniging Nederland hard.

Het aantal gedownloade apps voor mobiel contactloos betalen is in een jaar tijd verdrievoudigd tot meer dan 500.000. Dit aantal zal volgens de Betaalvereniging alleen maar verder toenemen.

De app op de telefoon werkt praktische hetzelfde als een betaalpas waarmee contactloos kan worden betaald. In plaats van de bankpas wordt de smartphone bij de betaalterminal gehouden. Momenteel zijn er zeven banken die deze dienst aanbieden. Ook hier verwacht de Betaalvereniging een verdere stijging.

Alleen met Android

Mobiel betalen horeca kan vooralsnog alleen met een Android toestel (veelal vanaf Android 5.0, met NFC chip) bij de banken: Rabobank (Rabo Wallet), ABN Amro, ING, ASN Bank, SNS, Regiobank en via Bunq.

Apple Pay

Apple Pay is een door Apple ontwikkelde manier om contactloos te betalen met je iPhone of Apple Watch. De betaaldienst wordt geleidelijk over de wereld uitgerold maar is in Nederland nog niet beschikbaar.

Apple Pay werkt samen met Touch ID (vinger/duimafdruk) en de Secure-Element chip. Deze chip zit vanaf de iPhone 6(Plus) en Apple Watch in ieder toestel en beveiligt alle informatie die gebruikt wordt wanneer je met een Apple-device betaalt.

Mobiel betalen horeca

Mobiele betalingen worden op dezelfde veilige manier verwerkt als pinbetalingen. Bij aankopen tot en met €25 kan naar keuze met of zonder pincode betaald worden. Bij hogere bedragen is altijd een pincode nodig. Het maximale bedrag dat achter elkaar zonder pincode kan worden betaald is €50. Precies hetzelfde principe als contactloos betalen met de Betaalpas.

Contactloos betalen

Sowieso zitten contactloze betalingen in de lift. Deze vorm van afrekenen is goed voor circa de helft van alle pinbetalingen.

Momenteel zijn er al 2,8 miljard contactloze betalingen uitgevoerd. Vorig jaar werd pas voor de miljardste keer contactloos betaald. Of dat met bankpas of smartphone was, kon de Betaalvereniging niet zeggen, omdat het nog niet mogelijk is om het onderscheid te maken. Daar wordt volgens de vereniging wel aan gewerkt.

>> Afrekensystemen:
Smartphone is de nieuwe portemonnee