Nieuwe Gastronomie Opleiding door Alliance Gastronomique van start

 Nieuwe Gastronomie Opleiding door Alliance Gastronomique van start

De nieuwe Gastronomie Opleiding is op 10 september van start gegaan. Deze opleiding is door de Alliance Gastronomique, in de personen van Xavier Giesen (Bolenius*) en Onno Kokmeijer (Ciel Bleu**), in samenwerking met de SVH ontwikkeld.

De opleiding is exclusief voor medewerkers van de leden van de Alliance en draait om het verleiden, proeven en combineren. Deelnemers leren van 14 SVH Meesters alle geheimen van de perfecte culinaire beleving van dranken en gerechten. Na 7 intensieve dagen rondt een deelnemer de opleiding af met een officieel SVH-examen, waarna hij of zij het diploma SVH Gastronomie behaalt. Volgens de Alliance ligt met deze opleiding dé kans voor het grijpen om op een voortreffelijke manier gasten culinair te verwennen.

Indeling cursus

In totaal zijn er 7 opleidingsdagen die steeds plaatsvinden onder leiding van iedere dag een ander duo bestaande uit een SVH Meesterkok, SVH Meestergastheer en/of SVH Wijnmeester. Elke opleidingsdag bestaat uit workshops, theorie en een praktijkopdracht waarin de deelnemers de theorie en vaardigheden van die dag zullen toepassen. Uiteindelijk wordt de opleiding afgesloten met een officieel examen waarmee een deelnemer het diploma SVH Gastronomie kan halen. Het is een van de diploma’s die behaald moet worden op weg naar de SVH Meestertitel.

Thema’s gebaseerd op specialisaties

Elke opleidingsdag heeft een eigen thema gebaseerd op een smaak, een drank en technieken. De specialisaties van de Meesters die de dag verzorgen, komen in de thema’s volledig tot hun recht.

Dag 1 10 september 2018:
5 basis smaakprofielen en wetenschap van gastronomie
door Onno Kokmeijer en Noël Vanwittenbergh (Ciel Bleu**)

Dag 2 15 oktober 2018:
Smaakbeleving: wat proef je?
door Roger Rassin en Ronald Opten (La Rive)

Dag 3 19 november 2018:
Voedsel als basis voor gezondheid – Dutch Cuisine
door Luc Kusters en Xavier Giesen (Bolenius*)

Dag 4 11 februari 2019:
Foodpairing
door Rene Tichelaar en Danny Dwarswaard (De Gieser Wildeman*)

Dag 5 11 maart 2019:
Invloed van beleving op smaak
door Peter Bruins (De Bokkedoorns**) en Pasquinel Kolk (Ciel Bleu**)

Dag 6 24 april 2019:
Belevingsmanagement
door Jonnie Boer en Therese Boer (De Librije***)

Dag 7 27 mei 2019:
Menuleer en resumé
door Edwin Kats (Noble*) en Leon IJpelaar (Sense*)

Dag 8 24 juni 2019:
Examen SVH Gastronomie
Het examen wordt afgenomen door twee zeer ervaren SVH Meesters die hun sporen verdiend hebben in de Nederlandse horeca.

Over Aliance Gastronomique

De Alliance Gastronomique werd in 1967 opgericht door negentien Nederlandse restaurateurs. Nu 51 jaar later is zij een culinaire verening in Europa met 39 leden. De vereniging organiseert jaarlijks 3 Supernovae events, heeft verschillende activiteiten voor de medewerkers en doet actief mee aan verschillende culinaire evenementen.