Nieuwe bierprijs Peter van der Arend overhandigd aan SNAB

Nieuwe bierprijs Peter van der Arend overhandigd aan SNAB

Horecaondernemer en bieroloog Peter van der Arend heeft een nieuwe bierprijs in het leven geroepen: de Bier Arend. Een onderscheiding die een bedrijf of een persoon eert vanwege diens bijdrage aan de bierwereld. De eerste is woensdag 22 februari 2019 uitgereikt aan SNAB Bierbrouwers. Dat gebeurde in het Paleis van de Weemoed in Amsterdam, waar Peter van der Arend zijn 50e verjaardag vierde.

SNAB bierbrouwers is opgericht op 24 januari 1991. Hun missie is ‘het promoten van de biercultuur in het algemeen en van alternatieven in het bijzonder’ SNAB ontvangt deze prijs in het bijzonder voor een van hun bieren, de SNAB Pale Ale. Peter van der Arend: 'Dit bier was ten tijde van zijn introductie uniek in Europa. Geïnspireerd door de hoppige en aromatische bieren van de Amerikaanse westkust.'

Zeker voor die tijd, het jaar 2000, een complex bier, rijk van geur en smaak, goed doordrinkbaar en dorstlessend. De gist komt uit Oregon, de Cascade en Amarillo hop uit de Yakima Vallei in Washington. Om het uitgesproken hopkarakter verder te verfijnen en te benadrukken wordt dry-hopping toegepast. ‘Een klassieker in Europa!’.

Ereprijs ouders Peter van der Arend

SNAB Bierbrouwers verdient daarom volgens de jury* de eerste Bier Arend. Op de feestelijke avond werd ook nog eenmalig een Ere Bier Arend uitgereikt. Deze werd door Peter van der Arend overhandigd aan zijn ouders, Peter sr en Loes van der Arend. ‘Zonder hen had Morebeer (vier cafés en Morebeer Brewing) nooit bestaan. Zij geloofden in de ondernemer en gaven hem de kans om zijn droom waar te maken’, aldus Van der Arend.

*De Bier Arend wordt vanaf nu jaarlijks uitgereikt en Peter van der Arend en zijn team zullen telkens de jury vormen.