Bas van Kranen (Bord'Eau*): smaakprofielen in plaats van gangen

Bas van Kranen (Bord'Eau*): smaakprofielen in plaats van gangen

Bas van Kranen, de met een Michelinster bekroonde chef van Restaurant Bord'Eau in hotel De L'Europe Amsterdam, kookt voortaan in smaakprofielen in plaats van gangen. Hij heeft er zeven geselecteerd.

Een gast van restaurant Bord’Eau kiest  minimaal vijf van de zeven smaakprofielen van Bas van Kranen. Ongeacht de ingrediënten (vega of vlees bijvoorbeeld) sluit het gerecht aan bij het smaakprofiel.

Bas van Kranen zocht lang naar een manier om iedereen aan tafel – ongeacht of er nu vis, vlees of groente op het bord ligt – een volledig identieke smaakbeleving te bieden.

‘Bij Bord'Eau is niet de chef, maar de gast leading. Aan ons de taak alles uit de kast te trekken om te zorgen dat iemands keuze voor het een of het ander op geen enkele manier afbreuk doet aan de beleving, of aan hetgeen ik als chef wil overbrengen’, aldus Van Kranen.

Zeven smaakprofielen van Bas van Kranen

Er begon een intens proef- en ontwerpproces waarbij geen gangen, maar smaakprofielen werden gecreëerd. Een honderdtal gerechten later, had Van Kranen zeven smaakprofielen:

  • Prikkelend,
  • Elegant,
  • Floraal,
  • Aromatisch,
  • Intens,
  • Rijp
  • Fruit.

Binnen deze profielen heeft hij gerechten gecreëerd die, ook al zijn er andere producten gebruikt, qua smaakbeleving altijd op exact dezelfde lijn zitten.

Van Kranen: ‘Creativiteit vergt tijd, na een kleine negen maanden hebben we onze visie kunnen perfectioneren. Door innovatieve technieken laten we het hoofdproduct stralen en brengen we karakteristieke smaken naar een ander niveau. Ik haal veel energie uit iets dat buitengewoon complex is om perfect te bereiden, en dit dan in al zijn eenvoud te presenteren.’

Gast kiest vijf of zeven profielen

Bord'Eau biedt gasten de keuze uit vijf of zeven smaakprofielen. ‘Keuzestress hoeft niemand te hebben, want dankzij de opbouw van het menu weet iedereen dat zijn gerecht net zo voortreffelijk smaakt als dat van de ander. Zelfs als er drie compleet verschillende gerechten geserveerd worden,’ aldus het persbericht.