Lotte Wolf krijgt feestdag, award en wijnbar

Lotte Wolf krijgt feestdag, award en wijnbar
Lotte Wolf

Het is vandaag - 11 september 2019 - een jaar geleden dat Lotte Wolf plotseling overleed. Ze was pas 32 jaar. Om de herinneringen aan de gedreven sommelier en wijnmaakster levend te houden, lanceert de WineWolf Foundation de Lotte Wolf Dag en opent er een tijdelijke wijnbar.

De Lotte Wolf Dag – maandag 7 oktober 2019 - bestaat uit verschillende onderdelen: een besloten tasting van de lievelings- en eigen wijnen van Lotte en een besloten lunch in restaurant Bridges, met gerechten van en door een aantal chefs waar ze mee heeft gewerkt: Sergio Herman, Syrco Bakker, Andrès Delpeut en Pascal Duvivier. Lotte Wolf overleed vorig jaar geheel plotseling, ze was 32 jaar. 

Ook wordt op deze dag een award uitgereikt: de WineWolf, een nieuwe prijs voor een jong, vrouwelijk wijntalent. Tevens wordt er een tijdelijke wijnbar geopend.

Lotte Wolf

Weinerei Wolf

Aan de vooravond van de Lotte Wolf Dag, op zondag 6 oktober, opent de one-day wijnbar WOLF zijn deuren in Sofitel Legend The Grand Amsterdam. In dit iconische luxe vijfsterrenhotel was Lotte de laatste jaren werkzaam als wine-director.

De wijnbar is een 'Weinerei' naar Berlijns model, waar de gasten, naar eigen inschatting, achteraf afrekenen op basis van het aantal glazen dat zij hebben genuttigd. In Weinerei Wolf kunnen de wijnen worden geproefd die Lotte Wolf maakte onder de naam Lotte Wolf: Touch of Dutch.

Weinerei Wolf is voor iedereen toegankelijk. De wijnbar is geopend op zondag 6 en maandag 7 oktober van 16 tot 22 uur.

WineWolf Foundation

De Lotte Wolf Dag is een initiatief van de WineWolf Foundation, die is opgericht om in Lottes geest wijnen te kunnen maken en activiteiten te organiseren die Lotte belangrijk vond.

Lotte Wolf

Wolf zette de eerste stappen van het sommeliersvak in Nieuw-Zeeland, waar ze op haar 18e rondreisde en een baan zocht om wat geld te verdienen. Zonder enige kennis van zaken blufte ze zich naar een functie in de bediening van een viersterrenhotel. Ze leerde er veel over Nieuw-Zeelandse wijn, en wist dat ze verder wilde in de wijn.

Terug in Nederland kon ze aan de slag als assistent-sommelier bij Fifteen, daarna werd ze sommelier bij Seinpost*, zonder veel benul te hebben van de wereld van de Michelinsterrenrestaurants. Maar Wolf was leergierig, stak al haar vrije tijd in wijn en behaalde als jongste cursist ooit het vinologendiploma.

Haar volgende stap bracht haar naar restaurant ’t Zilte** in België. Inmiddels had ze in Portugal en Australië al eens wijnoogsten meegemaakt, en voorzichtig rijpte het idee ooit zelf wijn te maken.

Op haar 23e vroeg Sergio Herman haar om sommelier te worden bij Oud Sluis***, en na de sluiting werkte ze bij Pure C* en bemoeide zich met de wijnkaart van The Jane**.

In 2015 start ze bij Sofitel Legend The Grand, bij restaurant Bridges*. Eerst als sommelier, later wordt ze ook maître. Tegelijk maakt ze ook serieus werk van het wijnmaken, onder auspiciën van Johan Meyer. In 2016 maakt ze haar eerste eigen wijn.

Over haar belevenissen als wijnmaker, sommelier en wijnfanaat schreef ze sinds 2015 een maandelijkse bijdrage voor Misset Horeca. Haar laatste bijdrage verscheen op 4 september, over Nederlandse wijn. Uit de columns van Lotte Wolf sprak altijd haar gedrevenheid, haar oneindige kennis van en haar diepe liefde voor wijn.