Marco van der Wijngaard wint Bocuse d'Or Nederland 2019

Marco van der Wijngaard wint Bocuse d'Or Nederland 2019

Marco van der Wijngaard van restaurant 't Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht is maandag als beste uit de bus gekomen in de strijd om de Bocuse d'Or. Het winnende team, bestaande uit chef Van der Wijngaard en commis Yentl van Gilst (20), gaat Nederland vertegenwoordigen op het Europese culinaire strijdtoneel in Tallinn, Estland in 2020. Daar strijden 24 landen voor één van de tien plaatsen die doorgaan naar de wereldfinale in Lyon.

Marco van der Wijngaard zei direct na het het horen van het nieuws: 'Hard werken wordt beloond. Fantastisch dit. We blijven doorgaan.' Van der Wijngaard benoemt ook nog het feit dat hij sterchef Menno Post achter zich liet in de wedstrijd. 'Dat is een grote man, dan staan wij daar als broekkies tegenover en dan winnen we van de grote man.' De kok laat weten nog meer puntjes op de i te gaan zetten voor de Europese finale. 'We waren nu na afloop gewoon ook heel kritisch naar onszelf.'

Juryvoorzitter Soenil Bahadoer meldde na bekendmaking van de winnaar, dat de nummers 1 en 2 dicht bij elkaar lagen. 'Dan is het een kwestie van punten tellen. Het niveau lag over het algemeen gewoon heel hoog. Dit jaar hebben we een extra uitdaging meegegeven aan de kandidaten. Ze moesten 14 borden en een schaal presenteren. Technieken, smaak, presentatie en de tijdsdruk zijn dan de elementen waarvoor een topprestatie geleverd moet worden. Ik heb diepe bewondering voor deze kandidaten die laten zien dat we culinaire toptalenten hebben in Nederland.' Menno Post liet overigens weten het wedstrijd-koken heel pittig te hebben gevonden. 'We zijn kapot.'

Europese finale

Nu de Nederlandse finale gestreden is en Marco van der Wijngaard Nederland gaat vertegenwoordigen, is de volgende stap: de Europese finale, die gehouden wordt in Tallinn in juni 2020. De 10 beste kandidaten van de Europese finale gaan strijden op de wereldfinale die gehouden wordt tijdens de vakbeurs Sirha in januari 2021 in Lyon.

De wedstrijd

Van der Wijngaard, Menno Post, Micha van der Veen, Kees Visser, Rob Wijnen gingen de strijd met elkaar aan op de beursvloer van Gastvrij Rotterdam. Ze moesten twee culinaire opdrachten verrichten. Een visgerecht (schol en Hollandse garnalen) en een vleesgerecht (ossenhaas, rundernek en ossenstaart). In totaal hadden de kandidaten 5 uur en 35 minuten de tijd om hun gerechten aan de jury te presenteren en van ieder gerecht moesten 14 borden gemaakt worden.

Schaal van Marco van der Wijngaard en commis Yentl van Gilst

De jury beoordeelde onder meer op productgebruik, de kandidaten moeten dus rekening houden met no-waste en ingrediënten die over zijn moeten hergebruikt kunnen worden. Dit jaar was er ook een nieuw onderdeel bij de Nederlandse finale, de kandidaten moesten het vleesgerecht op een schaal presenteren. Hierna moesten de borden voor de juryleden worden opgemaakt. Hiervoor is gekozen omdat bij de Europese en de wereldfinale de presentatie op schaal een specifiek onderdeel van de wedstrijd is waar veel punten op gescoord kunnen worden.

Jury

Sinds 1 april van dit jaar is Soenil Bahadoer van tweesterrenrestaurant De Lindehof in Nuenen voorzitter van de Bocuse d’Or.
De jury bestaat verder uit:
– Moshik Roth, chef-kok bij &moshik** in Amsterdam
– Jarno Eggen, chef-kok en eigenaar van restaurant De Groene Lantaarn** in Staphorst
– Sidney Schutte, executive chef bij restaurant Spectrum** in het Waldorf Astoria in Amsterdam
– Jan Sobecki, chef-kok en eigenaar van restaurant Tribeca** in het Brabantse Heeze
– Jannis Brevet, chef-kok en eigenaar van Restaurant Inter Scaldes*** in Kruiningen

De vijf finalisten Bocuse d’Or Nederland 2019

Bocuse d'Or Nederland 2019

Kees Visser (40)

Bij Kees, Zierikzee

Commis: Jeffrey Buyl (19)

Bocuse d'Or Nederland 2019

Rob Wijnen (26)

Ouwe Tramhalte, Duizel

Commis: Timon Verhees (20)

Bocuse d'Or Nederland 2019

Menno Post (42)

Olivijn*, Haarlem

Commis: Sem de Boer (17)

Bocuse d'Or Nederland 2019

Micha van der Veen (23)

Heeren van Harinxma*, Beetsterzwaag

Commis: Thijs Hoekstra (19)

Bocuse d'Or Nederland 2019

Marco van der Wijngaard (27)

Amsterdammertje*, Loenen aan de Vecht

Commis: Yentl van Gilst (20)