Franse chef naar de rechter om verlies Michelinster

Franse chef naar de rechter om verlies Michelinster

De Franse chef Marc Veyrat zit tegenover Michelin in de rechtbank. Chef Veyrat spant de rechtszaak aan omdat zijn driesterrenrestaurant begin dit jaar een ster moest inleveren. De chef eist openheid van de inspectiegegevens.

La Maison du Bois – het restaurant van Marc Veyrat in het Franse Manigod vlakbij het meer van Annecy - verloor begin dit jaar zijn derde Michelinster. Veyrat eist inzage in de inspectie-gegevens van het bezoek van Michelin aan zijn restaurant en vraagt een symbolische schadevergoeding van 1 euro.

Michelin op haar beurt eist van de Franse chef een bedrag van 30.000 euro. De rechtbank spreekt haar oordeel uit op 31 december 2019.

Volgens diverse media in Frankrijk en België speelt een souffle een belangrijke rol in de strijd tussen chef en Michelin. De inspecteur dacht dat er Engelse cheddar kaas in de souffle was verwerkt, terwijl het gerecht Franse reblochon, beaufort en tomme-soorten hoort te bevatten. Veyrat (69): ‘Ik had er saffraan in gedaan en de inspecteur dacht dat het cheddar was, omdat het geel was. Is dat wat je kennis noemt? Het is te gek voor woorden’.

'Michelin moet criteria prijsgeven'

De advocaat van Veyrat (altijd voorzien van donkere hoed) Emmanuel Ravanas stelt dat de chef zeker wel kritiek kan aanvaarden, ‘maar wil controleren of er criteria bestaan en of ze correct werden toegepast. Veyrat wil niet alleen dat Michelin communiceert over zijn evaluatiemethodes en inspectierapporten, maar dat ze ook de namen van recensenten, hun diploma’s en beroepservaring vrijgeeft.

Michelin sterverlies

De advocaat van de tegenpartij, Richard Malka, ziet in de rechtszaak niet meer dan een publiciteitsstunt. Veyrat vraagt in zijn ogen niets minder dan onderdrukking van de vrijheid van meningsuiting. ‘Als we stellen dat de keuken van mijnheer Veyrat gewoon uitstekend is in plaats van geweldig, wordt dat als kritiek opgevat omdat hij een publiek figuur is. Maar de Michelingids is een instrument voor consumenten, het is niet het eigendom van chef-koks.’

Malka hoopt dat de rechter niet in het voordeel van de chef beslist. ‘Welke recensent - culinair, literatuur, film - zal dan nog zonder zorgen kunnen schrijven wat hij wil’, vraagt de advocaat zich af. ‘Het gaat om een grondwettelijk recht op het vrije woord.’

>> Driesterrenrestaurant in Nederland stopt eind 2019