Staatssecretaris Blokhuis en KHN presenteren e-learning verantwoord alcohol schenken

Staatssecretaris Blokhuis en KHN presenteren e-learning verantwoord alcohol schenken

Samen met staatssecretaris Blokhuis (VWS) presenteerde Koninklijke Horeca Nederland (KHN) vandaag - tijdens de nieuwjaarsreceptie van KHN op de Horecava - de e-learning 'verantwoord alcohol schenken'. In deze gratis e-learning leren horecamedewerkers meer over de regels voor verantwoorde alcoholverstrekking.

De nadruk bij de e-learning verantwoord alcohol schenken ligt op de naleving van de leeftijdsgrens, het voorkomen van wederverstrekking en het niet schenken aan dronken personen.

In het kader van het Nationaal Preventieakkoord zijn afspraken gemaakt om Nederland gezonder te maken. Een van de doelen is om  overmatig alcoholgebruik terug te dringen. Afgesproken is dat de naleving van de leeftijdgrens omhoog moet. Tijdens de nieuwjaarsreceptie van KHN blikten staatssecretaris Blokhuis en KHN-voorzitter Robèr Willemsen terug op het afgelopen horecajaar. Op het gebied van verantwoord alcoholschenken zijn er in 2019 een aantal mooie stappen gezet. Zo is er in verschillende steden, waaronder Utrecht, de NIX18-pilot uitgerold waarbij gemeenten en horeca gezamenlijk ‘mystery visits’ inzetten om de naleving van de alcoholleeftijd te verbeteren. Met de nieuwe e-learning wordt een volgende stap gezet om horecamedewerkers meer te leren over verantwoorde alcoholverstrekking.

Professionele horecabranche

De nieuwe e-learning ‘Voor Elkaar’ is speciaal ontwikkeld voor horecamedewerkers. Met de juiste kennis kunnen zij goed beslagen ten ijs komen in verschillende situaties. In drie modules leren gebruikers welke regels er gelden voor verantwoorde alcoholverstrekking, hoe zij moeten reageren in lastige situaties en vooral hoe zij kunnen voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen. Voor medewerkers zonder een sociale hygiëne diploma is het een snelle, toegankelijke manier om te leren wat verantwoorde alcoholverstrekking inhoudt, voor medewerkers met een diploma een waardevolle opfriscursus.

Horecamedewerkers helpen

KHN-voorzitter Robèr Willemsen: 'Ik vind het mooi om deze e-learning samen met staatssecretaris Blokhuis te mogen lanceren. De horeca was toe aan een e-learning om medewerkers te helpen bij verantwoorde alcoholverstrekking. Op een laagdrempelige, leerzame en leuke manier kan iedereen in de horeca nu zijn/haar kennis bijspijkeren. Ik hoop dat veel ondernemers de e-learning zelf gaan volgen. En er ook voor zorgen dat hun medewerkers de e-learning volgen en het certificaat halen.'

De e-learning ‘Voor Elkaar’ staat online voor horecamedewerkers.