De Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en het Ambachtelijk IJscentrum hebben samen een protocol opgesteld voor de horecabedrijven die zij vertegenwoordigen. Andere voorgestelde maatregelen zijn bijvoorbeeld het houden van 1,5 meter ruimte tussen stoelen en het plaatsen van afscheidingen met transparante schermen. Ook willen de restaurants desinfectiemogelijkheden bij de ingang bieden en wordt er gedacht aan contactloze betalingen, looproutemarkeringen, het gebruik van handschoentjes en mondkapjes door de medewerkers en speciale richtlijnen voor leveranciers.
Horecazaken met zitgelegenheid
Het protocol is bedoeld voor restaurants en andere horecabedrijven met zitgelegenheid en bestaat uit drie onderdelen, namelijk: gasten, personeel en leveranciers. Bedrijven zonder zitgelegenheid of horecabedrijven die het zitgedeelte tijdelijk buiten gebruik hebben gesteld en zich louter richten op hun afhaal- en/of bezorgfunctie, worden geadviseerd om de richtlijnen en adviezen op te volgen van hun eigen vakorganisatie.
IJssalons nemen protocol deels over
In eerste instantie werd bekendgemaakt dat ook het Ambachtelijk IJscentrum zich volledig achter het protocol had geschaard. Dat blijkt niet het geval. Het Ambachtelijk IJscentrum zegt het protocol op een aantal punten na in te zullen zetten. Welke punten dat zijn, maakt de vereniging na vandaag (21 april) bekend. De temperatuur meten van gasten hoort daar in ieder geval niet bij.
Voorbehoud
Maar de brancheorganisaties maken wel een voorbehoud: 'Hoewel wij het belang van de 1,5 metersamenleving begrijpen, is deze maatregel voor de horeca nauwelijks rendabel. Wij zien dit protocol dan ook uitdrukkelijk als tussenstap, zodat de horeca nog enigszins draaiende kan blijven. Om uiteindelijk te kunnen overleven, blijft overheidssteun in deze tussenfase noodzakelijk. Hoe dan ook zal de horeca een uitzonderlijk moeilijke tijd doormaken.'
De komende weken wordt beslist of, wanneer en hoe de horeca weer (geleidelijk) open kan na de ‘intelligent lockdown’. Dat deze heropening niet van de ene dag op de andere dag van nul naar de gewone situatie zal gaan is logisch en dat de horeca er in ieder geval voorlopig anders uit zal zien dan ooit is realiteit. Hoe dan is de grote vraag.
Horecaondernemers Gabriella Esselbrugge, Laurens Meyer, Marcel Hansen, Jan Reuvers, Eric de Kock hebben een zienswijze gepresenteerd voor een werkbare manier voor een groot deel van de horeca om kostendekkend (wellicht rendabel) en veilig open te gaan. Lees er hier meer over.